Bratoma pogojna kazen

“Nedolžna sva, gospod sodnik, tisoč procentov. Milijon procentov, ne tisoč!” je po razglasitvi sodbe pred dnevi na koprskem sodišču dejal Borut D. iz Postojne, ki ga je sodnik skupaj z njegovim bratom Martinom D. obsodil zaradi izsiljevanja Ivana Č. iz Selc. S sodbo ni zadovoljen nihče: obramba se bo pritožila, ker so pričakovali oprostitev, tožilstvo pa zaradi premile kazni.

Sodišče je razsodilo, da sta postojnska brata tepla znanca iz 
Selc, čeprav obsojena to vztrajno še naprej zanikata. (Fotografija je simbolična) Foto: Adriana Buzleta
Sodišče je razsodilo, da sta postojnska brata tepla znanca iz Selc, čeprav obsojena to vztrajno še naprej zanikata. (Fotografija je simbolična) Foto: Adriana Buzleta

KOPER > “Po oceni sodišča je dokazov, ki potrjujejo tezo tožilstva, več in so bolj prepričljivi. Sodišče se je lahko s potrebno gotovostjo prepričalo v trditve tožilstva na podlagi tehtnih dokazov,” je pred dnevi poudaril koprski okrožni sodnik Matevž Gros in 43-letnega Boruta D. ter njegovega 23-letnega brata Martina D. iz Postojne obsodil zaradi izsiljevanja 62-letnega Ivana Č. iz Selc pri Pivki.

Zaradi izsiljevanja in povzročitev hudih telesnih poškodb Ivanu Č. je starejšemu bratu izrekel leto dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let, mlajšemu pa deset mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let. Starejši brat bo moral plačati tudi stroške sojenja.

“Nedolžna sva, gospod sodnik! Če bi ga hotel tepsti, bi ga lahko polomil pri meni doma, ne bi šel k njemu domov,” je po razglasitvi dejal starejši brat, medtem ko je mlajši tiho zapustil dvorano. Borut D. je nato še nekaj minut prepričeval sodnika, da jima je Ivan Č. nastavil past, nato pa odkorakal iz dvorane.

Tožilstvo: tepla sta in grozila s pištolo

Skoraj 16 mesecev po začetku sojenja se je tako vsaj na prvi stopnji končala zgodba, ki se je začela pred štirimi leti v Selcah pri Pivki. Po trditvah policije in tožilstva sta postojnska brata takrat nepovabljena vstopila v hišo Ivana Č. in z grožnjami ter s silo od njega izsilila potrdilo, da je mu je Borut D. vrnil 19.000 evrov. Pred tem naj bi Borut D. s kovinsko palico zamahnil proti Ivanu Č., vendar naj bi ta ustavil udarec in se začel z Borutom D. prerivati.

Med ruvanjem naj bi Ivana Č. z leseno palico po hrbtu udaril Martin D., skupila pa jo je kuhinjska oprema. Borut D. naj bi Ivana Č. vrgel na tla, nato pa nanj pokleknil in mu s pištolo zagrozil, da ga bo ustrelil. Ko naj bi dobila izjavo, naj bi brata zapustila hišo.

Brata sta na sodišču povedala povsem drugačno zgodbo. Borut D. je pojasnil, da si je od Ivana Č. večkrat izposodil denar in ga tudi vrnil, nato pa naj bi Ivanu Č. posodil ime svoje firme, da je lahko ta iz Italije pripeljal gozdarsko prikolico, vitel in nadgradnjo prikolice ter se pri tem izognil plačilu 16.000 evrov davka.

Nasprotni zgodbi

Ker naj bi davkarija odkrila nepravilnosti, naj bi moral davek nato plačati. “In on je od mene zahteval ta denar,” je zatrdil Borut D. “Klical me je tudi desetkrat na dan, prijavljal nas je, da gradimo na črno, pošiljal inšpekcije, prijavil je, da načrtujem umor davčnega inšpektorja, dvakrat me je celo udaril,” je povedal. Dodal je, da ju je v Selce povabil Ivan Č. in ju tako zvabil v past, v katero sta se ujela. Sodniku je zatrdil, da je Ivan v svoji hiši pograbil železno palico in z njo zamahnil proti njemu. Zadel naj bi Martina D. “Če bi ga hotel udariti, bi ga pri meni doma, ne pa pri njem. Če pa bi imel pištolo, bodite prepričani, da ne bi pozabil sprožiti, če bi mu jo držal v ustih,” je mirno dejal. 62-letni Ivan Č. je na sodišču vse njune trditve zanikal. Dejal je, da je tistega dne pri prijatelju ves dan baliral seno, da je prišel domov že skoraj v mraku, da se je slekel do spodnjih hlač in se pred prhanjem usedel za trenutek za računalnik.

Tožilka je zahtevala zaporno kazen

“Brez dovoljenja in zvonjenja sta vstopila v stanovanje, Borut je imel v rokah kovinsko, Martin pa leseno palico. Borut je rekel, da bomo zdaj naredili obračun. Ostro sem jima rekel, naj zapustita stanovanje, pa nista ubogala,” je povedal.

Borutov udarec naj bi prestregel in prijel za palico, med ruvanjem pa je kot snop padel vznak. “Nato je pokleknil name, iz žepa potegnil pištolo, me z njo udaril v oko, zbil zob in razmajal tri druge. Vem, da je bila pištola prava,” je zatrdil. Nato naj bi mu ob grožnjah s pištolo napisal dve potrdili, da mu je Borut vrnil 10.000 in 9000 evrov. “Ne vem, zakaj ju zdaj skriva,” se je vprašal.

Glede na napovedi obeh strani se bo postopek nadaljeval na višjem sodišču. Obramba je namreč prepričana, da postojnska brata nista zagrešila očitanih dejanj, tožilstvo pa je zanju zahtevalo zaporni kazni, ki bi ju sicer lahko odslužila z delom v splošno korist.

DANIJEL CEK


Najbolj brano