Brat je v nesreči umrl, vozniku pogojna kazen

Pred dnevi je iz Italije, kjer živi, na koprsko okrožno sodišče prišel bolgarski voznik, ki je pred dvema letoma na avtocesti pri Studencu povzročil tragično prometno nesrečo, v kateri je umrl njegov brat. Tožilstvo mu je v obtožbi očitalo kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, sodišče pa ga je obsodilo na pogojno kazen.

Bolgarski voznik je zapeljal z avtoceste in z mazdo obstal na makadamski poti pod njo. V nesreči je umrl njegov 40-letni brat.  Foto: Pgd Postojna
Bolgarski voznik je zapeljal z avtoceste in z mazdo obstal na makadamski poti pod njo. V nesreči je umrl njegov 40-letni brat.  Foto: Pgd Postojna

KOPER > Bolgarski državljan, 47-letni Dimitre Stoychev G., je dve leti po usodni prometni nesreči, v kateri je izgubil brata, sam pa se še vedno zdravi, s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Državna tožilka Janja Hvala je zato sodniku Matevžu Grosu predlagala, da ga obsodi na pogojno kazen, na deset mesecev zapora, v katerega pa mu ne bo treba, če v letu dni po pravnomočnosti sodbe ne bo ponovil kaznivega dejanja.

Bolgarov zagovornik Dean Babič je v zaključni besedi poudaril, da so posledice prometne nesreče najbolj prizadele prav obtoženega, ostal je brez brata in postal invalid. Ker doslej še ni bil kaznovan, je po odvetnikovem mnenju minimalna preizkusna doba primerna kazen.

Sodnik Gros je sprejel sporazum o priznanju krivde, saj dogajanje potrjujejo tudi dokazi v sodnem spisu in 47-letnemu vozniku prisodil dogovorjeno pogojno kazen kazen - deset mesecev zapora z enoletno preizkusno dobo. Hkrati pa ga je oprostil plačila stroškov, saj je po nesreči še vedno na neplačanem bolniškem dopustu. Sodba je že pravnomočna, saj sta se obe strani odpovedali pritožbi.

Nesreča se je zgodila oktobra 2012, na avtocesti med Postojno in Razdrtim, približno 500 metrov od počivališča Studenec, v smeri proti Razdrtemu. Bolgarski voznik je med vožnjo izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal z avtoceste na travnato površino, čez nekaj metrov pa je prebil ograjo proti divjadi in padel v usek, po katerem poteka makadamska pot. Mazda 6 je silovito trčila v steno useka, nato pa se je prevrnila in na makadamski poti obstala na strehi.

Voznik in sopotnik sta ostala ukleščena v vozilu, šele uro po nesreči ju je našla sprehajalka in obvestila policiste. Za 40-letnega sopotnika je pomoč prišla prepozno. Voznika, ki je pred nesrečo najverjetneje zaspal, so s hudimi poškodbami odpeljali v ljubljanski klinični center. Na koprskem sodišču je povedal, da zdravljenje še ni končano. SP


Najbolj brano