Bosanci bodo zahtevali izročitev

Iz odgovora bosanske direkcije za koordinacijo policijskih organov sklepamo, da bo Bosna in Hercegovina zahtevala izročitev 40-letnega Hrvata, ki so ga prejšnji teden prijeli na Starodu. Koprsko sodišče je bosanskim organom določilo 18-dnevni rok, v katerem morajo predložiti potrebno dokumentacijo. Hrvat, osumljen za vojne zločine proti civilnemu prebivalstvu, medtem ostaja v priporu.

Voznik tovornjaka, ki so ga pred dnevi prijeli na mejnem 
prehodu Starod, v koprskem priporu čaka na odločitev o 
izročitvi BiH.  Foto: Tomo Šajn
Voznik tovornjaka, ki so ga pred dnevi prijeli na mejnem prehodu Starod, v koprskem priporu čaka na odločitev o izročitvi BiH.  Foto: Tomo Šajn

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču so pojasnili, da so za 40-letnega hrvaškega državljana Pera Kovačevića odredili ekstradicijski pripor, zoper takšno odločitev pa se Kovačević ni pritožil. Koprsko sodišče je nato prek našega pravosodnega ministrstva o prijetju Kovačevića obvestilo pravosodne organe Bosne in Hercegovine ter jim določilo 18-dnevni rok, v katerem morajo v Koper poslati dokumentacijo. Če jo bodo, bodo Hrvata izročili po 16. členu evropske konvencije o izročitvi.

Za pojasnila smo zaprosili tudi direkcijo za koordinacijo policijskih organov, ki deluje v okviru bosanskega ministrstva varnosti. V Sarajevu so potrdili, da Kovačevića iščejo zaradi suma, da je zagrešil vojni zločin proti civilnemu prebivalstvu. Glede na to, da so podatki o primeru pri njih dostopni samo policiji in sodišču ter zaradi interesa postopka izročitve drugih podrobnosti niso posredovali. So pa pojasnili, da bo prošnjo za izročitev poslalo bosansko pravosodno ministrstvo.

Hrvaškega državljana so sredi prejšnjega tedna odkrili na mejnem prehodu Starod, ko je hotel s tovornjakom v Slovenijo. Interpolov urad v Sarajevu je tiralico zanj razpisal zaradi kazenskega postopka v zvezi s kaznivim dejanjem vojnih zločinov zoper civilno prebivalstvo. Pero Kovačević naj bi bil dvojni državljan Bosne in Hercegovine ter Hrvaške, živel pa naj bi tako v Brčkem kot v Vinkovcih.

V Brčkem so mu že sodili zaradi umora štirih srbskih žensk med vojno, oktobra leta 1994. Kovačević naj bi bil takrat pripadnik hrvaške vojaške enote (HVO), ki so jih srbske ženske prosile, da jih prepeljejo na srbsko stran. Hrvaškim vojakom so za to plačale celo vsaka po tisoč nemških mark. Več denarja in zlatnine, ki so ga ženske vzele s seboj, naj bi zamikalo enega od hrvaških vojakov in namesto da bi varno prispele na cilj, se je za ženskami za vedno izgubila sled. Njihovih ostankov niso našli.

Bosansko tožilstvo je za vojni zločin nad civilnim prebivalstvom obtožilo prav Kovačevića, ki se je na prvem sojenju branil z molkom. Kljub temu ga je septembra leta 2007 sodišče v Brčkem oprostilo obtožbe in ga izpustilo na prostost. Tožilstvo se je na sodbo pritožilo in višje sodišče je na podlagi novih dokazov sodbo razveljavilo ter odredilo novo sojenje. Na vabila za drugo sojenje pa se Kovačević ni odzival, zato so ga iskali s tiralico.

DANIJEL CEK


Najbolj brano