Borisa Popoviča ovadili za Libertas in Carpaccio pub

Koprski kriminalisti so zbrali dovolj dokazov, da so spisali in na koprsko državno tožilstvo poslali dve novi ovadbi zaradi zlorabe položaja koprskega župana Borisa Popoviča. Ovadbo zaradi sporne prodaje skladišča Libertas podjetju Grafist so spisali konec septembra, ovadbo za prodajo Carpaccio puba podjetju Popovičeve mame Solze Popovič pa so na tožilstvo poslali že pred enim letom. Seznam kazenskih ovadb za Popoviča se je tako še dodatno razširil.

Carpaccio pub Foto: Ilona Dolenc
Carpaccio pub Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so preiskavo v zvezi s Carpaccio pubom končali že oktobra lani in na tožilstvo zaradi zlorabe uradnega položaja poslali ovadbo za pet oseb.

“Ovadeni sta dve odgovorni osebi občine in trije zakoniti zastopniki dveh obalnih gospodarskih družb. Materialna škoda oziroma pridobljena korist znaša približno 95.000 evrov,” je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi na koprski policijski upravi Anita Leskovec.

Do konca leta utegne biti znana odločitev koprskega višjega sodišča, ali bo triletna zaporna kazen, na katero je bil Boris Popovič obsojen v zadevi Serming, postala pravnomočna.
Medtem pa zoper koprskega župana tečejo še številni drugi postopki. Trenutno se na koprskem sodišču zagovarja zaradi zlorabe položaja pri zamenjavi parcel v Valdoltri in nad Dolinsko, ki jih je po ugodni ceni kupil njegov nekdanji občinski svetnik Mladen Rudonja. Poleg tega zoper njega tečejo postopki tudi na ljubljanskem sodišču, kjer mu sodijo zaradi razžalitve koprske tožilke Janje Hvala in ljubljanske odvetnice Nine Zidar Klemenčič. V kratkem naj bi se na koprskem sodišču začelo tudi sojenje zaradi zlorabe položaja pri podelitvi koncesije na plažnih objetih svojemu družinskemu podjetju in zaradi razžalitve koprskega kriminalista Nermina Dediča. Obe obtožbi sta že pravnomočni. V preiskavi so še nepravilnosti v zvezi s postavitvijo barvastih luči na koprskem pomolu in še nekaj drugih zadev. Prejšnji teden ga je za razžalitev ovadil in odškodninsko tožil tudi piranski podjetnik Vejsil Hot, sicer pa ima Popovič zaradi razžalitev več odškodninskih tožb.

Ovadili tudi Popovičevo mamo in sestro

Po naših podatkih sta ovadena župan Boris Popovič in predstojnica urada za nepremičnine na koprski občini Maja Cernaz Šviligoj, ki je vodila postopek prodaje Carpaccio puba. Omenjeni lokal je občina sredi leta 2012 prodajala z javnim zbiranjem ponudb in iz kazalo se je, da je občina nato lokal tri dni pred iztekom roka za oddajo ponudb za 187.000 evrov prodala podjetju Danita. Slednje je v lasti Popovičeve mame Solze Popovič, direktorica pa je Popovičeva sestra Laura Ban. Tudi onidve sta po naših podatkih ovadeni, prav tako

pa tudi Igor Šešet, ki je bil zadnji najemnik Carpaccio puba.

Spomnimo, da sta se za nakup lokala Carpaccio pub zanimala tudi podjetnika Ika Zonta in Valter Krmac. Zonta je celo oddala višjo ponudbo, vendar so njeno ponudbo na občini zavrnili kot prepozno, čeprav je ponudbo oddala zadnji dan, ki je bil objavljen v razpisu. Kasneje se je izkazalo, da je Popovič pogodbo s podjetjem Danita podpisal že tri dni prej.

“Kazenska ovadba za Carpaccio pub je v reševanju,” je bil redkobeseden vodja koprskega tožilstva Slavko Ožbolt, ko smo ga vprašali, v kateri fazi je ovadba, ki jo imajo že leto dni na tožilstvu. Pojasnil je še, da se datumi, ko so ovadbe odposlane in na drugi strani prejete, časovno vedno ne pokrivajo, za kar pa obstajajo objektivni razlogi. Potrdil nam je tudi, da so prejeli ovadbo zaradi prodaje skladišča Libertas, ki so jo koprski kriminalisti zaradi zlorabe položaja spisali za “dve odgovorni osebi občine in dva zakonita zastopnika obalne gospodarske družbe.”

Grafist ugodneje do skladišč Libertas

Tudi v tem primeru sta po naših podatkih ovadena župan Popovič in predstojnica urada za nepremičnine Maja Cernaz Šviligoj. Poleg njiju pa še zakonita zastopnika družbe Grafist Anto Guberac in Branko Vidović. Preiskavo so kriminalisti zaključili septembra, pri tem pa ugotovili, da materialna škoda oziroma pridobljena korist znaša okoli 160.000 evrov.

Koprsko podjetje Grafist je skladišča soli Libertas od občine prvič kupilo decembra 2011. Občina je objekt Grafistu prodala z neposredno prodajo, saj sta bili dve dražbi pred tem neuspešni. Grafist bi tako moral občini za skladišča soli plačati 483.621 evrov, vendar se to nato ni zgodilo, ker sta občina in Grafist že maja naslednje leto pogodbo razdrla. Te postopke je vodil urad za nepremičnine. Občina je nato naročila novo cenitev objekta, kar naj bi bila dolžna po zakonu, in objekt nato že julija 2012 ponovno ponudila na dražbi. Tokrat za ceno 579.851 evrov. Ker ni bilo zanimanja, so objekt ponudili še na treh dražbah in pri vsaki novi dražbi ceno nekoliko spustili, na koncu pa je decembra 2012 objekt spet kupil Grafist, tokrat za 414.527 evrov. Kupnino je nato tudi plačal.

Kaj konkretno so bili razlogi za razdrtje prve kupoprodajne pogodbe, nihče nikoli ni konkretno pojasnil. Guberac se je ob razdrtju skliceval le na to, da je pri obnovi toliko neznank in omejitev, da pač ni vredno zagristi v projekt. Že čez pol leta ga to ni več motilo in je po bolj ugodni ceni objekt ponovno odkupil od občine. Pri nakupu naj bi mu pomagal skrivnostni partner iz tujine.

Koprski kriminalisti so pri omenjenem poslu odkrili določene nepravilnosti in ovadili četverico.

TATJANA TANACKOVIČ

Kronologija prodaje skladišč soli

> prva javna dražba, avgust 2011, izklicna cena 669.371 evrov, brez kupcev

> druga javna dražba, september 2011, izklicna cena 568.966 evrov, brez kupcev

> neposredna prodaja Grafistu, december 2011, cena 483.621 evrov

> razdrtje pogodbe, maja 2012; občina po zakonu naroči novo cenitev

> prva nova dražba, julij 2012, izklicna cena 579.851 evrov, brez kupcev.

> druga dražba, avgust 2012, izklicna cena 492.873, brez kupcev

> tretja dražba, november 2012, prodajna cena 487.678 evrov, brez kupcev


Najbolj brano