Bombo želel prodati na bolšjem sejmu in dobil “naročilo”

Tako mati kot stric obtoženega za bombni napad pred hišo nekdanje tožilke Jožice Boljte Brus sta v današnjem nadaljevanju sojenja dejala, da je bil obtoženi v dneh pred napadom doma. Obtoženi Matevž Zajc v zagovoru namreč trdi, da je orožje na bolšjem sejmu dobil dan ali dva pred napadom od nekega Mileta, ki da mu je tudi naročil napad.

Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Bensa
Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Bensa

LJUBLJANA > Obtožnica Matevža Zajca bremeni poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Bombo je odvrgel, ko je bila nekdanja tožilka doma, da bi ji vzel življenje, meni tožilstvo.

Med čiščenjem domače ute naj bi našel nekaj starih jugoslovanskih bomb

Zajc je v zagovoru pred dvema tednoma povedal, da je med čiščenjem domače ute našel nekaj starih jugoslovanskih bomb in jih na bolšjem sejmu želel prodati omenjenemu Miletu. Ta naj bi ga prosil, naj pred neko hišo odvrže bombo, Zajc pa je prošnjo sprejel, saj da mu je Mile v zameno za uslugo ponudil službo. Naročnik napada naj bi mu tudi izročil bombi, ki mu jih je sam malo pred tem prodal.

Obtoženčeva mati je danes povedala, da o tem orožju ni vedela ničesar in da ji sin o najdbi najbrž ni ničesar povedal, saj je vedel, da sama zelo nasprotuje orožju. Kje naj bi se skrivalo orožje, tudi ni vedela, dodala je le, da je bil njen oče policist in je imel neko omaro, ki ji ni smela blizu.

Na dan napada naj bi dolgo grabil travo na sosedovem travniku

Napad se je zgodil v ponedeljek, 15. septembra lani, nekaj po 22. uri. Zajčeva mati pravi, da je tisti večer okoli 21.30 opazila prižgano luč v podhodu hiše in priprta vrata, okoli 22.30 pa je odšla do delavnice, kjer je obtoženi ležal speč na kavču, obut v škornje. Kot pravi stric in sosed obtoženega, je ta na dan napada dolgo grabil travo na sosedovem travniku, vsaj do 21.30 ali pa še dlje.

Tudi on ni vedel nič o tem, da naj bi Zajc našel oziroma imel orožje, dodal je le, da je imel stari oče veliko krame, a mu ni znano, da bi hranil orožje. Tako stric kot mati niti nista vedela, da naj bi Zajc hodil na bolšji sejem ali da bi tam bil konec tedna pred napadom, je pa mati dejala, da je tja pred leti hodil njen danes že pokojni mož.

Zajc je zaradi drugih kaznivih dejanj ravno v petek pred dogodkom prišel iz zapora. Po stričevih besedah je z njim v petek in soboto od približno 9. ali 10. ure zjutraj pa do mraka prenavljal kurnik in ni opazil, da bi Zajc še pred začetkom dela odšel od doma. Tudi mati pravi, da je bil sin konec tedna doma, a hkrati ne more popolnoma izključiti možnosti, da bi se kam odpravil za krajši čas.

Sojenje naj bi končali v kakšnem mesecu. Na prihodnjem naroku čez teden dni bodo predvidoma zaslišali še nekaj prič, po prvomajskih praznikih pa opravili le še rekonstrukcijo dogodka.

Na sodišče bo kot priča povabljen tudi Zajčev prijatelj iz otroštva, ki naj bi mu obtoženi pred leti doma pokazal vojaški nahrbtnik z več deset bombami in torbo z več pištolami.

STA


Najbolj brano