Bodo Italijanom zaradi belih receptov sodili v domovini?

Sredi aprila so novogoriški kriminalisti končali obsežno preiskavo ponarejanja belih receptov za pomirjevala in uspavala ter ovadili več kot sto italijanskih državljanov in nekaj Slovencev. Novogoriško tožilstvo bo - ko bo dobilo dopolnjeno kazensko ovadbo - italijansko ministrstvo za pravosodje prosilo, da prevzame kazenski pregon zoper vpletene italijanske državljane, zoper domačine pa bo vložilo obtožni akt na pristojno sodišče.

Italijanski in slovenski kriminalisti še ugotavljajo, kdo je 
pravzaprav podpisoval in izdajal zasežene bele recepte.  Foto: Andrei Tchernov
Italijanski in slovenski kriminalisti še ugotavljajo, kdo je pravzaprav podpisoval in izdajal zasežene bele recepte.  Foto: Andrei Tchernov

NOVA GORICA >Po novici, ki je sredi aprila zaokrožila na severnem Primorskem, da so novogoriški kriminalisti stopili na prste 119 italijanskim in slovenskim osumljencem, ki so v minulih štirih letih v lekarnah na območju Nove Gorice uporabili večje število ponarejenih italijanskih receptov za različna pomirjevala in uspavala, je novogoriško tožilstvo hitro ukrepalo in kriminaliste zaprosilo za dopolnitev ovadbe, ki so jo ti podali zaradi ponarejanja listin. V preiskavi so zasegli 1667 receptov, ocenjujejo pa, da se je med leti 2010 in 2014 na ulicah Nove Gorice in Gorice ter bližnje okolice znašlo več kot 140.000 tablet dormicuma, xanaxa in sanvala, ki jih ni moč kupiti brez recepta.

Povečana ponudba sprožila sum

Osumljenci so večinoma odvisniki od prepovedanih drog, pri katerih so novogoriški policisti v preteklem letu pri opravljanju policijskih nalog večkrat zasegli različna zdravila, ki so jih odvisniki preprodajali, obenem pa tudi uživali v kombinaciji z drogo in alkoholom. Kmalu za tem so zaradi povečane ponudbe zdravil med odvisniki kriminalisti postali pozorni tudi na uporabo ponarejenih in prenarejenih italijanskih belih receptov, s katerimi so v lekarnah na območju Nove Gorice vpleteni kupovali zdravila.

V preiskavi so razkrili 119 osumljencev, med katerimi je bilo le 15 Slovencev, preostali pa so italijanski državljani. Večina zaseženih receptov je bila brezoblična, z natisnjeni besedilom in žigom zdravnika. Cene predpisanih zdravil z belim receptom so v Sloveniji dvakrat nižje kot v Italiji, za posamezno tableto pa na ulici odvisniki odštejejo od 1,5 do 2,5 evra. Skupna vrednost zdravil na črnem trgu naj bi znašala med 210.000 in 350.000 evrov.

Ovadbo bodo dopolnili

Kriminalisti so nato na novogoriško državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 119 osumljencev, in sicer zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj ponarejanja listin. “Od tožilstva pa je sedaj odvisno, ali bo postopek odstopilo italijanskim organom ali ne,” je sredi aprila dejal Marino Pangos, vodja novogoriškega sektorja kriminalistične policije. Na tožilstvu so nam pred dnevi pojasnili, da v zadevi, ki se nanaša na ponarejene bele recepte, ki so jih italijanski in naši državljani uporabili v novogoriških lekarnah, še niso prejeli dopolnitve ovadbe. Zahtevali so, naj kriminalisti od italijanskih varnostnih organov pridobijo nekaj dodatnih podatkov, ki se nanašajo na slovenske osumljence. Na policiji sedaj čakajo na odgovor italijanskih varnostnih organov, ki ga bodo takoj po prejemu posredovali tožilstvu. “Po prejemu dopolnitve ovadbe bomo italijanskemu ministrstvu za pravosodje poslali ovadbo v delu, ki se nanaša na italijanske državljane s prošnjo, da prevzame kazenski pregon, zoper slovenske državljane pa bomo vložili obtožni akt na pristojno sodišče,” je povedala vodja novogoriškega okrožnega tožilstva Branka Oven.

O pojavu ponarejenih receptov so kriminalisti obvestili tudi italijanske policiste, ki so na podlagi pridobljenih podatkov opravili tri hišne preiskave na območju Gorice in sprožili ustrezne postopke zoper italijanske državljane. Obenem so obvestili tudi domače ministrstvo za zdravje ter lekarniško zbornico, kjer so nam potrdili, da so jih predstavniki policije o tem primeru obvestili na skupnem sestanku, ki so ga imeli s predstavniki ministrstva za zdravje. Lekarniška zbornica Slovenije bo v kratkem zadevo proučila in s problematiko seznanila vse lekarne.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano