Bo sedemletna kazen obveljala?

V nekaj tednih bo znano, ali bo Ilija Šormaz, pri katerem so policisti lani v kabini tovornjaka našli več kot 60 kilogramov kokaina, za zapahi preživel prisojenih sedem let zapora ali pa bodo višji sodniki sodbo razveljavili. Odvetnik Bojan Pečnik višjim sodnikom v pritožbi predlagala, da Šormaza oprostijo ali sodbo razveljavijo, višja državna tožilka Nataša Valentič Kuštra pa meni, da bi morali sodbo potrditi. Odvetnik Pečnik med drugim opozarja, da je bila njegovemu klientu kršena pravica do obrambe in poštenega sojenja, saj ni imel vpogleda v vse dokaze.

Ilija Šormaz bo kmalu izvedel, kakšna usoda ga čaka. Včeraj 
ga ni bilo na pritožbeni seji. Foto: Danijel Cek
Ilija Šormaz bo kmalu izvedel, kakšna usoda ga čaka. Včeraj ga ni bilo na pritožbeni seji. Foto: Danijel Cek

KOPER > Ilije Šormaza, 40-letnega srbskega državljana, ki ga je okrožno sodišče zaradi tihotapljenja več kot 60 kilogramov kokaina konec maja obsodilo na sedem let zapora, včeraj niso pripeljali na pritožbeno sejo. V priporu je od novembra lani, ko so ga policisti prijeli na počivališču Povir pri Sežani. Med poostrenim nadzorom so na počivališče usmerili ves promet in med prvimi pregledali tovornjak s priklopnikom slovenske registracije, ki ga je iz Španije pripeljal Šormaz. Službena psička Megi je v kabini tovornjaka nakazala, da je v prostoru pod posteljo skrita prepovedana droga.

Drugi voznik je pobegnil

Policist iz postaje za izravnalne ukrepe je nato dvignil posteljo in pod njo našel črni potovalki, v njej pa opazil sumljive zavitke, ovite v lateks. Kasneje se je izkazalo, da je v njih 61,9 kilograma kokaina. Vodnik službenega psa, ki je psičko spustil na travo ob počivališču, je kmalu naletel še na drugo sumljivo tovorno vozilo, do katerega ga je pripeljala prav psička. Ob tovornem vozilu je bilo odvrženih več nahrbtnikov in športna torba, kabina je bila odklenjena, voznika pa ni bilo nikjer. V nahrbtnikih in torbi je bilo 48 zavojev s 107 kilogrami kokaina.

Tožilstvo je proti Šormazu vložilo obtožbo za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedano drogo, ki naj bi ga zagrešil v sostorilstvu z neznanimi osebami. V zaključnih besedah je tožilka predlagala, naj ga obsodijo na osem let zapora, sodišče pa mu je prisodilo leto manj. Iz obtožbe je sodnik Julijan Glavina izpustil očitek, da je Šormaz kaznivo dejanje storil v sostorilstvu z neznanim pobeglim voznikom, ker za to ni bilo dokazov, ni pa verjel obtoženčevi zgodbi, da so mu kokain podtaknili.

Je bila preiskava zakonita?

Šormazov zagovornik, odvetnik Bojan Pečnik je že na sojenju očital, da je bila preiskava kabine tovornjaka nezakonita, sodnik pa je ocenil, da to ne drži in da so policisti vozilo lahko pregledali na podlagi zakona o nadzoru državne meje. Temu je odvetnik oporekal tudi v pritožbi, Prepričan je, da bi morali policisti pridobiti odredbo za hišno preiskavo. Prav tako bi morali Šormaza opozoriti na njegove pravice.

Odvetnik Pečnik je še dodal, da je sodišče zavrnilo dokazna predloga obrambe. Zato niso imeli vpogleda v listine, ki so bile pomotoma vložene v sodni spis, nato pa jih je preiskovalna sodnica po posvetu s tožilstvom izločila. “Obramba mora imeti pravico pogledati vse, kar je v spisu. To je bilo gotovo povezano s to zadevo,” je poudaril Pečnik. Te listine bi lahko njegovega klienta tudi razbremenile. “Vsak dokaz je pomemben za obrambo in ji mora biti dostopen,” je še doda.

Na generalni policijski upravi so glede pobeglega voznika, ki je vozil drugi tovornjak in iz njega pometal torbe, v katerih je bilo sto kilogramov kokaina, še vedno precej skrivnostni. Skoraj deset mesecev po zasegu rekordne količine kokaina nam je na naša vprašanja o tem, kako napreduje preiskava in kakšne podatke so dobili od tujih varnostnih organov, tiskovni predstavnik Drago Menegalija odgovoril le, da kriminalistična preiskava še ni končana. Preiskavo je prevzel NPU, ki v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi še vedno zbira obvestila, ki bi jih pripeljala do vseh vpletenih v to kaznivo dejanje.

Obramba predlaga oprostitev ali razveljavitev

V pritožbi je med drugim opozoril tudi to, da na ovitkih ni bilo ne prstnih odtisov obtoženega ne njegovih bioloških sledi, čeprav iz obtožbe izhaja, da naj bi bil v neposrednem stiku z drogo. Po njegovem mnenju je prisojena kazen absolutno previsoka in da sodišče v sodbi ni pojasnilo oteževalnih okoliščin.

Senatu višjih sodnikov, ki mu predseduje Aleš Arh, je odvetnik Pečnik predlagal, da njegovega klienta zaradi pomanjkanja dokazov oprostijo ali pa sodbo razveljavijo in vrnejo v novo sojenje pred spremenjenim senatom.

Višja državna tožilka Nataša Valentič Kuštra pa nasprotno meni, da med postopkom ni bilo nobenih kršitev in da so imeli policisti podlago v zakonu o državni meji - policisti lahko pregledajo vozilo, če obstaja samo sum, je poudarila. “Ravnanje policistov je bilo zakonito,” je dodala. Prepričana je, da obtoženemu ni bila kršena nobena pravica, prisojena kazen pa je po njenem mnenju primerna glede na količino.

Predsedniku senata Alešu Arha je na vprašanje, na kaj se nanašajo listine, ki so se pomotoma znašle v sodnem spisu in so bile nato izločene, je tožilka pojasnila, da gre za listine, ki se nanašajo na neznanega voznika tovornjaka. Gre za podatke o tahografu, mobilnem telefonu voznika ter za odredbe operaterjem v Franciji, Španiji in Italiji.

Odvetnik Pečnik pa je na to pripomnil, da ga je odgovor tožilstva prepričal o tem, da je njegova pritožba še toliko bolj utemeljena. Pripomnil je, da bila obrambi kršena pravica do obrambe in poštenega sojenja. Višji sodniki bodo sodbo izdali pisno.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano