Bo obsojeni zdržal pet let?

“Od jutri dalje torej pet let. Zapomnite si! Se bo treba enkrat ustaviti, veste,” je 31-letnemu povratniku Robertu Carvelyju včeraj zabičal koprski sodnik Julijan Glavina, potem ko ga je zaradi požiga avta in poskusa izsiljevanja obsodil na dve leti pogojne zaporne kazni in mu ob tem izrekel najvišjo, petletno preizkusno dobo. “Vem, vem,” je odvrnil Carvely in se sodniku ter tožilki zahvalil za razumevanje.

Novembra leta 2011 je podtaknjen ogenj v Marezigah uničil mercedesa serije B, tri leta in 
osem mesecev kasneje je krivec dejanje priznal.
Novembra leta 2011 je podtaknjen ogenj v Marezigah uničil mercedesa serije B, tri leta in osem mesecev kasneje je krivec dejanje priznal. 

KOPER > Kronični prestopnik Robert Carvely se je na sodišču tokrat znašel zaradi dveh dejanj, ki jih je zagrešil novembra leta 2011 in januarja leta 2012. Njegovi dejanji je očitno sprožilo ljubosumje. Ugotovil je namreč, da se njegovo dekle po skypu dopisuje in pogovarja z mladeničem, ki je takrat živel v Marezigah. V začetku novembra leta 2011 se je tako pozanimal, kje živi mladenič in s kakšnim avtom se vozil naokoli, nato pa ukrepal.

Zažgal avto sovražnikove mame

Pred večstanovanjsko stavbo v Marezigah je našel srebrnega mercedesa serije B, na njem razbil steklo, nato pa z vžigalnikom in neznano vnetljivo snovjo v notranjosti zanetil požar. Preden so požar opazili domačini in so v Marezige prihiteli gasilci, je mercedes povsem zgorel. Ogenj je poškodoval tudi v bližini parkiran avto znamke suzuki italijanskega lastnika. Dejansko je bil mercedes last matere mladeniča, na katerega je ciljal Carvely. Vreden je bil 17.000 evrov.

Pa se Carvely kljub temu ni ustavil, ampak je januarja leta 2012 mladeniču odkrito zagrozil, da mu mora izročiti 5000 evrov, sicer ga bo poškodoval. Rekel naj bi mu, da mu bo s palico polomil obe roki ter mu tako uničil kariero nogometnega vratarja. Mladenič pa se ni ustrašil groženj, ampak je primer prijavil policistom, ti pa so Carvelyja ovadili poskusa izsiljevanja in ga povezali tudi s požigom mercedesa.

Včerajšnja sodba je za Carvelyja že enajsta od leta 2004. Obsojen je bil že zaradi prevažanja ilegalcev čez mejo, preprečitve uradnega dejanja, tatvin, prikrivanja in nevarne vožnje. Nazadnje je bil dvakrat obsojen za nevarno vožnjo med begom pred policisti. Oktobra leta 2012 je pred njimi spektakularno bežal od Kopra do predora pri Trstu, kjer se je zaletel v policijsko škodo, aprila lani pa je bežal od Kopra do Prad, pri tem pa vozil skrajno nevarno. Za prvo dejanje je dobil osem mesecev, za drugo pa deset mesecev pogojne kazni. To kazen je sodnik včeraj združil z včerajšnjo sodbo in mu izrekel najdaljšo možno preskusno dobo. Trenutno prestaja štiri mesece zaporne kazni zaradi tatvine, konec februarja pa je za tri leta izgubil vozniško dovoljenje.

Nič več pogojne?

Skoraj tri leta in pol po zadnjem dogodku se je Carvely včeraj s svojim odvetnikom Gorazdom Gabričem s tožilko Barbaro Milič Rožman pred sodno dvorano uspel dogovoriti za pogojno kazen. V dvorani je nato Carvely priznal krivdo po obtožnici, tožilka pa je sodniku Julijanu Glavini predlagala, naj mu za prvo dejanje izreče dva, za drugo pa deset mesecev pogojne zaporne kazni. Ob tem je predlagala tudi, naj mu kazni združi z desetimi meseci pogojne kazni zaradi nevarne vožnje med begom pred policisti in mu izreče skupno dve leti pogojne kazni z najdaljšo, petletno preizkusno dobo.

Sodnik je to tudi storil in mu izrekel visoko pogojno kazen z najdaljšo preskusno dobo. “Če boste storili novo kaznivo dejanje, pogojna obsodba ne pride več v poštev, ta pogojna pa se bo preklicala. Dobili boste kazen za novo dejanje plus dve leti. Se zavedate tega?”, ga je opomnil sodnik. Obsojeni je odgovoril, da se tega dobro zaveda. “Pet let niti ne pomislite na kaznivo dejanje. Če boste zdržali pet let, boste mogoče zdržali še več,” je optimistično sklenil sodnik Glavina. DANIJEL CEK


Najbolj brano