Bo moral Reberc državi plačati odškodnino?

Nekdanjega slovenskega veleposlanika v Madridu Petra Reberca včeraj ni bilo na koprsko delovno sodišče, kjer se je nadaljevala pravda, s katero državno pravobranilstvo od njega terja odškodnino zaradi neupravičenih nakupov številnih stvari. Odvetnik je Reberca opravičil, sodnica pa je nato zaključila obravnavo. Ali bo moral Reberc državi plačati odškodnino, bo znano, ko bo sodišče izdalo pisno sodbo.

Petra Reberca včeraj ni bilo na delovno sodišče v Kopru. 
Odvetnik je povedal, da je še vedno na bolniški. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Petra Reberca včeraj ni bilo na delovno sodišče v Kopru. Odvetnik je povedal, da je še vedno na bolniški. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sojenje glede odškodnine, ki jo od nekdanjega slovenskega veleposlanika v Rimu Petra Reberca terja državno pravobranilstvo, se je včeraj pravzaprav začelo znova, saj je prišlo do zamenjave med sodniki porotniki. Odvetnik Borivoje Ljuljić je Reberca že pred obravnavo opravičil zaradi zdravstvenih težav. Državna pravobranilka Mojca Ivančič Jelačin je vztrajala pri tožbi, hkrati pa je predlagala zaslišanje nekaterih prič, ki bi potrdile, da je ministrstvo za zunanje zadeve naredilo vse, kar so mu omogočali predpisi o finančnem poslovanju diplomatskih predstavništev in je Reberca opozarjalo na neupravičene nakupe. Državno pravobranilstvo od Reberca terja dobrih 73.000 evrov odškodnine z zamudnimi obrestmi, poleg tega pa še 7000 evrov najemnine za poslovni prostor, kjer se je skladiščilo blago, in 250 evrov za vsak mesec skladiščenja teh predmetov v arhivu ministrstva za zunanje zadeve.

Na vprašanje sodniceMarinele Maras, zakaj te predmete še skladiščijo in jih niso podarili, prodali na dražbi ali uničili, je državna pravobranilka pojasnila, da bodo to mogoče storili po pravnomočnosti sodbe.

Spomnimo, Reberc je obtožen tudi spolnih napadov na otroke in prikazovanja, izdelave, posesti in posedovanja pornografskega gradiva, na katerem so prikazani mladoletniki.

Odvetnik je predlagal izvedenca

Odvetnik Ljuljić je na to odgovoril, da ni prav jasno, ali država terja to za nazaj ali za naprej in do kdaj bo trajala ta obveznost. “Do smrti toženca ali do smrti države,” se je pikro vprašal. Senatu je predlagal, da vpogleda v fotografije stvari, ki jih je kupil nekdanji veleposlanik v Madridu. Sodišču pa je predlagal, da nato določi izvedenca psihiatrične stroke, ki naj bi po pregledu njegove stranke, medicinske dokumentacije in fotografij podal mnenje o tem, ali je bila pri njem prisotna duševna motnja, ki narekuje potrebo po nakupu in kopičenju nepotrebnih stvari. Pojasnil je še, da je Reberc še vedno na bolniški.

Pravobranilka je vztrajala pri zaslišanju prič in pri branju listin, a je nato sodnica Maras vse predlagane dokaze zavrnila, tudi zaslišanje Reberca in izvedenca psihiatrične stroke, nato pa zaključila obravnavo. Sodbo bo sodišče izdalo pisno.

Del terjatev države je že zastaral

Delovno sodišče v Kopru je v tej zadevi že oktobra leta 2013 izdalo delno sodbo, s katero je zavrnilo del tožbenega zahtevka državnega pravobranilstva, ker je zastaral. Zastaralo je nekaj več kot 60.000 evrov terjatev (do decembra leta 2008). Sporne nakupe naj bi Reberc kot veleposlanik v Španiji opravil med leti 2007 in 2010, ko so ga zaradi neracionalne uporabe proračunskega dejanja odpoklicali, kasneje pa je dobil še odpoved.

Sprva je pravobranilstvo od Reberca terjalo nekaj več kot 134.000 evrov. V tožbi so mu očitali nakup 1800 kozarcev, skoraj 800 knjig, več tisoč litrov plinskega olja, ogromno gospodinjskih pripomočkov, 15 macol, 37 klešč in še ogromno drugih stvari. Reberc je na delovnem sodišču pred več kot dvema letoma pojasnjeval, da so bili nakupi upravičeni, čeprav so ob nadzoru odkrili še veliko zapakiranih stvari.

Nekdanji veleposlanik v Madridu je kupil:

> 1800 kozarcev,

> 800 knjig,

> 35 macol.

SP


Najbolj brano