Bivšemu Cameronovemu svetovalcu 18 mesecev zapora

Potem ko je sodišče v Londonu bivšega medijskega svetovalca britanskega premierja Davida Camerona, Andyja Coulsona minuli teden spoznalo za krivega načrtovanja prisluškovanja telefonom znanih osebnosti, mu je sodnik danes izrekel še kazen - 18 mesecev zapora.

Andyj Coulson
Andyj Coulson 

LONDON > Nekdanjega urednika in novinarja tabloida News of the World, Grega Miskiwa in Nevilla Thurlbecka je doletela šestmesečna zaporna kazen. Novinar James Weathrup in zasebni detektiv Glenn Mulcaire sta dobila le nekajmesečno pogojno kazen in pa po 200 ur družbeno koristnega dela.

Coulson mora prevzeti “glavno sramoto”

Kot je ob izreku kazni poudaril sodnik John Saunders, mora Coulson prevzeti "glavno sramoto", saj je za vdiranje v telefone "vedel in ga celo spodbujal, medtem ko bi ga moral ustaviti". Argument, da sploh ni vedel, da je vdiranje v telefone nezakonito, s katerim je skušal Coulson doseči nižjo kazen, je sodnik zavrnil.

Kljub temu je Coulsonov zagovornik danes znova vztrajal, da je kazen previsoka in da "se nihče pri News of the World ali v časopisni industriji na splošno v obdobju 2000-2006 ni zavedal, da je prestreganje glasovnih sporočil nezakonito".

Sodišče je Coulsona, nekdanjega odgovornega urednika tabloida News of the World, minuli torek spoznalo za krivega nezakonitega dostopanja do glasovne pošte.

Glede drugih obtožb proti njemu se porota ni mogla uskladiti, tako da mu bodo sedaj po delu obtožnice znova sodili - med drugim zaradi obtožb, da je nekemu policistu plačal za telefonske imenike britanske kraljeve družine.

Vdrli naj bi v telefone 5500 ljudi

Soobtoženo Rebekah Brooks, Coulsonovo predhodnico na čelu tabloida, je sodišče minuli teden na presenečenj mnogih oprostilo vseh obtožb.

Škandal v zvezi s tabloidom News of the World je izbruhnil poleti 2011, ko se je izkazalo, da so novinarji rutinsko prisluškovali poštnim predalom na mobilnih telefonih. Vdrli naj bi v telefone kakih 5500 ljudi - od kronanih glav do filmskih in glasbenih zvezdnikov ter celo žrtev kriminalnih dejanj, med drugim neki umorjeni šolarki.

46-letni Coulson je bil urednik News of the World med letoma 2003 in 2007, zaradi škandala pa je moral odstopiti kot medijski svetovalec Camerona. Njegov svetovalec je bil med letoma 2007 in 2011.

Po izbruhu afere je lastnik News of the World Rupert Murdoch julija istega leta ukinil ta znani tabloid.

STA


Najbolj brano