Bistvenih je prvih deset minut

“Naj bo poletje varno in tudi zdravo,” je na plaži hotelov Bernardin včeraj povzel bistvo akcije Varno poletje 2015 vodja prehospitalne enote Obala, zdravnik Matej Rubelli Furman. Koprska policijska uprava je četrto leto akcije k sodelovanju pritegnila skoraj vse upravljalce plaž.

Na včerajšnjem prikazu so reševalci delali in hiteli, kot bi šlo zares. Foto: Danijel Cek
Na včerajšnjem prikazu so reševalci delali in hiteli, kot bi šlo zares. Foto: Danijel Cek

PORTOROŽ > “Bistvenih je prvih deset minut po nesreči, preden prihitijo na kraj zdravstveni reševalci in zdravnik,” je včeraj dopoldne pojasnil vodja prehospitalne enote Obala, zdravnik Matej Rubelli Furman. Prav zaradi tega so zdravstveni reševalci na povabilo k sodelovanju v letošnji akciji Varno poletje predlagali, da bi strokovno sodelovali z reševalci iz vode. Sicer pa Rubelli ocenjuje, da so naši reševalci iz vode ustrezno usposobljeni in opremljeni.

V našem morju letos ni utonil še noben kopalec, lani pa so policisti in reševalci našteli štiri utopitve. “Najpogosteje pride do utopitev zaradi zdravstvenega stanja kopalcev in ne slabega plavanja,” je povedal Rubelli in kopalcem svetoval, naj se v vodo nikakor ne odpravijo s polnim želodcem, ker to ob morebitni nesreči še dodatno poslabša zdravstveno stanje človeka.

Zaščitimo se lahko sami

“Poleti se turisti zabavajo in sproščajo, pri tem pa pogosto pozabijo doma svoja zdravila, uživajo več alkohola, mladi pa psihoaktivnih substanc,” je nadaljeval. Reševalci v slovenski Istri poleti dežurajo z več ekipami kot običajno, pridruži se jim reševalec na motorju, v koprskem zdravstvenem domu pa odprejo tudi “turistično” ambulanto.

“Ker se zavedamo pomembnosti turizma, smo se letos osredotočili na sodelovanje z upravljalci plaž,” je pojasnil pobudnik akcije, policijski inšpektor Leon Godejša. “Predvsem je pomembno samozaščitno ravnanje kopalcev. Zato smo zanje pripravili opomnike.” Upravljalci plaž bodo tako med kopalce delili pet rekvizitov (žoge, kape, frizbije, vrečke za telefon in vodo), na katerih bodo napisana navodila za samozaščitno ravnanje: “pospravi denar”, “paziš name”, “skači, plavaj varno”, “pazi na telefon” in “nazdravi z vodo”.

Izven sezone v štirih istrskih občinah reševalci skrbijo za približno 90.000 ljudi, turisti pa to številko dvignejo tudi na 150.000 ali več. “Vsi ti gostje in potniki v dveh milijonih vozilih, ki potujejo čez naše območje, so naši potencialni poškodovanci ali pacienti,” je sklenil Rubelli.

Naše plaže so varne

Godejša opozarja, da nepridipravi opazujejo dogajanje okoli sebe in napadejo, ko se jim ponudi priložnost. Na plaži kradejo torbice, denarnice in drage telefone, v avtokampih udirajo v avtodome in kamp prikolice, plezajo na balkone apartmajev in hotelskih sob ... Vse domačine in goste zato poziva, naj na plažo ne jemljejo vrednejših predmetov, naj zaklepajo okna in balkonska vrata v hotelih ali apartmajih in naj bodo pozorni na dogajanje okoli sebe.

Predsednik uprave hotelov Bernardin Marko Jazbec je pojasnil, da se je število neljubih dogodkov na plažah z ukinitvijo vstopnin povečalo, je pa zagotovil, da je za hotelirje varnost gostov na prvem mestu. Inšpektorica za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Vanda Zidarič pa je dodala, da so naše plaže dobro opremljene in pokrite z reševalci, dokaz za to pa je dejstvo, da lani niso kaznovali prav nikogar.

V letošnji akciji so se policiji pridružili hoteli Bernardin, strunjanske Terme Krka, avtokamp Fiesa in koprska Komunala, ki na naši obali skupaj upravljajo z desetimi urejenimi plažami. Vseh urejenih morskih kopališč je pri nas 13.

Najbolje v zadnjih petih letih

Da so tako domačini in gostje varni pri nas, je včeraj zagotavljal tudi direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec, ki se je pohvalil, da so lani raziskali približno 60 odstotkov vseh kaznivih dejanj, kar je največ v zadnjih petih letih. “Ob tem smo bistveno povišali raziskanost premoženjskih dejanj, ki najbolj vplivajo na počutje turistov. Lani smo uspešno preiskali serijo drznih tatvin na avtocestah, vse rope, razen ropa pošte v Ilirski Bistrici. Do nasilništva pa imamo ničelno toleranco,” je zatrdil.

Reševalci hotelov Bernardin so nato skupaj z reševalci prehospitalne enote Obala prikazali reševanje utopljenca iz morja. Dostopnost plaže ob kompleksu Bernardin je za reševalce idealna, žal pa do vseh morskih kopališč reševalci ne morejo tako zlahka priti z vozili.

DANIJEL CEK


Najbolj brano