Belorusi popustili in plačali

Po obisku predstavnika ruskega veleposlaništva v Ljubljani so včeraj dopoldne trije potniki v ruskem avtu plačali 150 evrov kazni, dobili nazaj svoje dokumente in se odpeljali, kamor so bili namenjeni. Zaradi njihove trme je bil en pas cestninske postaje pri Danah tri dni zaprt, vlečna služba pa avta ni mogla odpeljati, ker trojica ni hotela iz njega.

Cestninska postaja Dane Foto: Marica Uršič Zupan
Cestninska postaja Dane Foto: Marica Uršič Zupan

DANE >Tri dni je torej trajala cestna drama domnevno ruskih državljanov, ki se je začela v soboto zgodaj zjutraj. Nekaj minut pred drugo uro zjutraj sta namreč Darsova cestninska nadzornika na avtocestni postaji Dane ustavila sivo hondo civic z ruskimi registrskimi oznakami, za volanom katere je sedel voznik. Z njim sta bili v vozilu še dve sopotnici. Ker na avtu niso imeli prilepljene vinjete, sta jih cestninska nadzornika na to opozorila, jima izročila celo napisano informacijo o našem vinjetnem sistemu v ruščini in jih seznanila, da bodo morali kupiti vinjeto ter plačati kazen.

Na tej točki pa se je pošteno zapletlo. “Plačali smo 15 evrov, dobili smo nalepko in jo nalepili na steklo. Potem pa so nam rekli, da moramo plačati še 300 evrov. Zakaj?” je televizijski ekipi Kanala A pojasnila in se spraševala Elizaveta Kovaleva Stepanovna.

Po neuradnih informacijah naj bi se tako Dars kot policija odločili, da iz primera ne bodo delali cirkusa, ampak so pustili, da se voznik omehča, spozna svojo napako in plača kazen. Vprašanje pa je, ali bi enako ukrepali tudi v poletnih mesecih, ko bi zaradi enega zaprtega uvoza na avtocesto lahko nastajala tudi gneča.

Ker torej niso hoteli plačati še kazni, jim cestninska nadzornica ni hotela vrniti osebnih dokumentov in drama na cestninski postaji se je začela. Nekaj minut pred tretjo uro so na cestninsko postajo prispeli policisti, ob štirih pa so Darsovi delavci preprosto zaprli vozni pas, na katerem je stal ruski avto.

Trojica je v avtu vztrajala vso soboto, nedeljo in ponedeljek. Na Darsu so pojasnili, da nimajo pooblastil, da bi takšno vozilo sami odstranili s ceste. “Smo pa poklicali vlečno službo, da odpelje vozilo, vendar niti vlečna služba tega ni mogla storiti, ker potniki, kljub prisotnosti policije, niso hoteli zapustiti vozila,” je povedala Janja Pavlin z Darsa.

Na vprašanje, zakaj ni ukrepala policija, je Dimitrij Marušič včeraj pojasnil, da je za urejanje prometa na avtocesti odgovoren Dars. In ko so zaradi stoječe ruske honde Darsovci zaprli enega od dveh vstopnih pasov na avtocesto, vozilo ni predstavljalo ovire ali nevarnosti za druge udeležence v prometu, zato policija ni posredovala. Potrdil je, da so bili policisti v soboto zjutraj res na kraju in povedal, da je bil voznik honde 41-letni državljan Belorusije.

Včeraj zjutraj naj bi trojico pri Danah obiskal tudi predstavnik ruskega veleposlaništva, po njegovem odhodu pa naj bi voznik plačal kazen, dobil nazaj svoje dokumente in odpeljal proti želenemu cilju.

“Ker so globo plačali v roku osmih dni, je ta znašala polovico, se pravi 150 evrov,” je pojasnila Janja Pavlin. Včeraj okoli desete ure dopoldne na avtocesti pri Danah tako ni bilo več stoječega ruskega avta.

DANIJEL CEK


Najbolj brano