Banko naj bi oškodovali za šest milijonov evrov

Murskosoboški kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper sedem oseb zaradi suma, da so s kaznivimi dejanji banko oškodovali za šest milijonov evrov.

Murskosoboški kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper sedem oseb zaradi suma, da so s kaznivimi dejanji banko oškodovali za šest milijonov evrov Foto: STA
Murskosoboški kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper sedem oseb zaradi suma, da so s kaznivimi dejanji banko oškodovali za šest milijonov evrov Foto: STA

MURSKA SOBOTA > Neimenovana banka je namreč leta 2009 v nasprotju z veljavnimi predpisi odobrila in izplačala posojilo, pri tem pa so bili kršeni tudi interni bančni predpisi.

Kriminalisti so dve osebi ovadili zaradi zlorabe položaja, še pet oseb pa zaradi pomoči pri tem kaznivem dejanju, so sporočili iz murskosoboške policijske uprave. Prepričani so, da so ovadeni omenjena kazniva dejanja storili pri odobritvi in spremljanju bančnega posojila, ki ga je banka pred petimi leti odobrila in izplačala v nasprotju z veljavnimi predpisi.

Kot pojasnjujejo na policijski upravi, je bilo posojilo odobreno z namenom izigranja zakona o jamstveni shemi, saj je bilo nezakonito preneseno na novo družbo, prav tako pa preoblikovano iz kratkoročnega v dolgoročnega. Nadzorni svet banke za sporno posojilo ni dal soglasja, čeprav bi moralo biti njegovo soglasje pridobljeno skladno z zakonom o bančništvu.

Prav tako so bili pri odobritvi posojila kršeni interni bančni predpisi. Vloga ni vsebovala vseh predpisanih podatkov, pred odobritvijo pa tudi ni bila opravljena ocena in klasifikacija družbe, čeprav bi to morali storiti. Banka pa je v zavarovanje sprejela netržne vrednostne papirje, ki jih niso ustrezno ovrednotili.

Kriminalisti podrobnosti o oškodovani banki in posojilodajalcu sicer zaradi interesov preiskave ne razkrivajo, pojasnili so le, da je bil nad posojilojemalcem zaključen stečajni postopek, v katerem upniki niso bili poplačani.

STA


Najbolj brano