Balinarji so jih čakali zaman

Pokojni Janez Sedmak je peljal svojo partnerko Ano Milosavljević k zobozdravniku na Viškovo, nazaj grede pa sta se s prijateljem Markom Slabnikom ustavila na balinarskem turnirju v Klani. Ko so se peljali domov, se je Janez, kot kaže, v križišču zmedel, spregledal težak tovornjak in zapeljal naravnost predenj.

Balinarska sobota je bila v križišču pri Klani usodna za strastnega balinarja, njegovo partnerko in prijatelja Foto: Vedran Karuza, Novi List
Balinarska sobota je bila v križišču pri Klani usodna za strastnega balinarja, njegovo partnerko in prijatelja Foto: Vedran Karuza, Novi List

KLANA > Tragična nesreča se je zgodila v soboto pol ure po poldnevu na križišču lokalne ceste proti Klani in znamenite petrolejske ceste od Rupe proti Viškovu. Janez Sedmak iz Zagorja pri Pivki je s svojim avtom pripeljal iz Klane in se v križišču zmedel, namesto desno proti Rupi je zapeljal levo proti Viškovu, žal naravnost pod tovornjak, s katerim je 24-letni domačin takrat pripeljal z njegove leve.

“Tik pred nesrečo smo bili skupaj. Janez je še dal za pijačo, sam pa sploh ni pil. Iz Klane smo krenili hkrati. Midva s kolegom iz Hrvaške po drugi cesti čez vas Studena, oni trije pa proti Rupi. Po desetih minutah vožnje sva začela srečevati reševalce, gasilce in policiste, pa sploh nisva vedela, kam hitijo,” je včeraj povedal Drago Štunf, tajnik pivškega balinarskega kluba Orlek Javor.

Pojasnil je, da je Janez v soboto peljal svojo partnerko Ano Milosavljević k zobozdravniku na Viškovo, vas nad Reko. S seboj sta vzela še Marka Slabnika. Nazaj grede je Janez svoja prijatelja odpeljal v Klano, da bi pozdravil balinarje iz Slovenije in Hrvaške, ki so se zbrali na velikem balinarskem turnirju Klana Open 2014.

Potem ko so v Klani odigrali mladinci in so izžrebali vrstni red ter kraj tekmovanja odraslih dvojic (tekmovanje poteka na najmanj 15 baliniščih od Klane do Reke), so se Janez, Ana in Marko poslovili od svojih kolegov in odhiteli proti domu, ker bi moral Janez popoldne balinati na turnirju v Košani. “Tik pred odhodom se je Janez z mojim balinarskim kolegom s Hrvaške še dogovoril, da mu bo poklepal avto. Pripeljati bi mu ga moral danes,” se s cmokom v grlu zadnjih Janezovih besed spominja Štunf.

Žal se je njihova pot končala v križišču klanjske ceste s petrolejsko. Po podatkih reške policijske uprave slovenski voznik v križišču sploh ni ustavil svojega avta, ampak je zapeljal naravnost na prednostno cesto, po kateri je z njegove leve strani pripeljal voznik s tovornjakom, naloženim s kamenjem. Še vedno ostaja uganka, zakaj je pokojni voznik v križišču zapeljal levo, če so se odpravili čez Rupo domov proti Ilirski Bistrici in Pivki. Proti Rupi bi moral v križišču namreč zaviti v desno.

Voznik tovornjaka se je sicer umikal v levo, vendar trčenja ni mogel preprečiti. V razbitinah sta mrtva obležala Janez in Marko, ki je sedel zadaj, Ana, ki je sedela na sovoznikovem sedežu, pa je bila hudo ranjena. Reševalci so jo odpeljali v reški klinični center na Sušak. Po naših informacijah je še vedno v komi, izgubila je vranico, utrpela je poškodbe glave, v bolnišnici so ji oskrbeli več zlomov.

“Janez je bil strasten balinar, član našega kluba, bil je tudi vodja in trener ekipe,” je povedal Štunf in dodal, da je usodni trenutek zaznamoval vse pivške balinarje.

DANIJEL CEK


Najbolj brano