BMW, ukraden v Italiji, že pripravljen za kupca

Pravo skladišče ukradenih avtomobilskih delov, namenjenih preprodaji, pa tudi avto BMW višjega cenovnega razreda, ukraden v Vidmu v Italiji, so med zahtevno preiskavo zasegli gorenjski kriminalisti. Obravnavali so več osumljencev, dva so ovadili, med preiskavo pa so tesno sodelovali z italijanskimi in nemškimi kolegi.

V skladišču so našli “rezervne dele” za praktično vse znamke 
vozil. Foto: Pu Kranj
V skladišču so našli “rezervne dele” za praktično vse znamke vozil. Foto: Pu Kranj

KRANJ > Trgovina z deli ukradenih vozil se je v zadnjih letih močno razširila tako v Sloveniji kot po vsej Evropi, so povedali na včerajšnji novinarski konferenci na policijski upravi v Kranju.

Preiskavo so, kot je pojasnil Primož Donoša iz sektorja kriminalistične policije na PU Kranj, sprožili pred meseci na podlagi informacije, da se 30-letni Gorenjec ukvarja z avtomobilsko kriminaliteto. Pri osumljencu iz okolice Kranja so našli okoli 100 rezervnih delov za praktično vse avtomobilske znamke, največ za BMW in VW.

Med preiskavo so osumljencu zasegli tudi avtomobil znamke BMW višjega cenovnega razreda, ki je bil novembra 2013 ukraden v Vidmu v Italiji in je bil namenjen že znanemu kupcu. Najdeni rezervni deli, kot so deli motorja, karoserija, podvozja, menjalniki in elektronika, pa so bili namenjeni predelavi vozil, servisom in trgovini z rabljenimi deli na črnem trgu.

V petih primerih so ugotovili, da nekateri deli pripadajo ukradenim avtomobilom z območja Ljubljane, številni rezervni deli so imeli izbrisane identifikacijske oznake in njihovega izvora niso odkrili. Za njih bodo predlagali uničenje, da bi tako preprečili nadaljnje nezakonito trgovanje z njimi. 30-letnik, pri katerem policisti niso ugotovili, da bi se sam ukvarjal tudi s krajo vozil, je poleg prikrivanja osumljen ponarejanja listin zaradi goljufij pri izdajanju računov zavarovalnicam za popravila vozil. V imenu kamniškega podjetja je izdal več deset računov, s katerimi je zavarovalnicam lažno prikazoval, da so se v servisirana vozila vgrajevali novi deli. To naj bi v okviru iste kriminalne združbe počel tudi njegov 25-letni sovaščan. Skupaj naj bi vrednost lažnih računov znašala okoli 150.000 evrov. Osumljenca sta bila povezana.

Po besedah Aleša Kegljeviča iz uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi vsako leto iščejo od 900 do 1300 vozil. Kar 60 odstotkov vozil je ukradenih na območju ljubljanske policijske uprave. Največ ukradenih vozil je znamke volkswagen, renault in BMW. Tatovi vozila odpeljejo z javnih parkirišč, pogosto pa tudi izpred doma, ko storilci pred tem iz stanovanja ukradejo ključe.

Večina vozil je namenjena črnemu trgu z rezervnimi deli, ki se je v zadnjih letih močno razširila na območju celotne Evrope. S prodajo po kosih je namreč mogoče zaslužiti celo trikrat več kot s preprodajo celotnega avtomobila, storilci pa so večinoma povezani v kriminalne združbe. SK


Najbolj brano