Avtomobila trčila zaradi naliva?

Močan naliv in neprevidnost voznika včeraj nekaj pred sedmo uro zjutraj sta bila verjetno vzroka za hudo trčenje na izvozu z avtoceste pri Postojni. Makedonski državljan je pripeljal z avtoceste in vozil proti Rakitniku, ko je zapeljal v levo in skoraj čelno trčil v avto Pivčana. Tega so morali iz objema pločevine reševati postojnski gasilci, po neuradnih podatkih pa mu je ob trku zlomilo nogi.

Pivčana je pred še hujšimi posledicami najverjetneje rešil 
njegov robusten osebni avto. Foto: Pgd Postojna
Pivčana je pred še hujšimi posledicami najverjetneje rešil njegov robusten osebni avto. Foto: Pgd Postojna

POSTOJNA > Trčilo je včeraj ob 6.46, tik pred uvozom na avtocesto iz smeri Rakitnika, na delu, kjer se cesta že razcepi v tri vozne pasove. Nekaj sekund prej se je z rdečim golfom goriških oznak iz Ljubljane pripeljal 28-letni makedonski državljan, na cestninski postaji Postojna zapustil avtocesto in zavil levo na glavno cesto proti Pivki. Z njim so bili v avtu še štirje tujci, dva makedonska in dva bosanska državljana. Tujci so verjetno šli na delo na gradbišče v okolico Pivke.

Je zgrešil vozni pas?

Ko je 28-letnik že skoraj prevozil nadvoz nad avtocesto, je brez vzroka zapeljal v levo. Po podatkih policije naj bi ga sicer v ovinku zaneslo na nasprotni vozni pas, po naših podatkih pa naj bi voznik zaradi hudega naliva in slabe vidljivosti namesto na desni preprosto zapeljal na sredinski vozni pas. Na tistem delu ceste so namreč že trije vozni pasovi (poleg dveh v glavni smeri še zavijalni za na avtocesto) in tujec je najverjetneje mislil, da vozi pravilno, v resnici pa je vozil po pasu, po katerem je prihajal promet iz Rakitnika proti Postojni.

Nesrečni voznik, ki mu je pripeljal nasproti, je bil 39-letnik iz Pivke, ki se je s svojim osebnim avtom znamke volvo peljal v službo v Postojno. Po besedah očividcev sta vozili trčili brez zaviranja, skoraj čelno. Kako silovito je bilo trčenje, dokazuje motor golfa, ki ga je odneslo nekaj deset metrov stran od kraja trka.

Pivčan polomljen

Po trku je Pivčan ostal ukleščen v avtu, pet tujcev pa se je uspelo rešiti iz avta. Na pomoč so prihiteli postojnski gasilci in reševalci, ki so oskrbeli lažje poškodovane tujce in jih odpeljali v postojnski zdravstveni dom. K sreči sta bili takrat v domu dve ekipi zdravstvenega doma in ekipi koncesionarskega podjetja Meditrans, tako da so bili reševalci v nekaj minutah na kraju nesreče z več reševalnimi vozili. Po oskrbi so tujce odpustili.

Medtem se je deset postojnskih gasilcev trudilo rešiti ukleščenega Pivčana, ki mu je pločevina in armaturna plošča stisnila noge. Po neuradnih podatkih naj bi mu pločevina zlomila obe nogi, zato so ga reševalci odpeljali v ljubljanski klinični center. Pivčan je bil sicer pri zavesti, zaradi hudega pretresa možganov pa naj se samega trka ne bi spominjal. Zaradi nesreče je bila cesta povsem zaprta do 7.40, do 9. ure pa so policisti promet spuščali izmenično.

DANIJEL CEK


Najbolj brano