Avto na plin, a brez plačila uvoznih dajatev

Inšpektorji finančne uprave so odkrili nove zlorabe pri lastnikih avtomobilov, predelanih za vožnjo na plin. Lastniki so po predelavi avtomobilov v tujini te pripeljali v domovino, pri tem pa pozabili na plačilo predpisanih uvoznih dajatev.

Po predelavi vozila za vožnjo na plin je treba ob vrnitvi v domovino plačati ustrezne dajatve.  Foto: Afp
Po predelavi vozila za vožnjo na plin je treba ob vrnitvi v domovino plačati ustrezne dajatve.  Foto: Afp

LJUBLJANA > Inšpektorji Fursa so v 31 homologacijskih centrih pregledali dokumentacijo za obdobje 2011-2013 oziroma potrdila o skladnosti za predelana vozila in ugotovili kar nekaj kršitev. Lastniki osebnih vozil, ki so registrirana v Sloveniji, jih običajno vozijo na predelavo v Hrvaško, Srbijo, BiH in Makedonijo. Pregled dokumentacije pa je pokazal, da ob vrnitvi v Slovenijo (oziroma na območje EU) carini niso prijavili vgradnje plinske naprave.

Uvozne dajatve za plinske napeljave ni plačalo 167 lastnikov vozil. Finančna uprava jim je naknadno naložila plačilo, skupno v vrednosti dobrih 29.000 evrov, in hkrati izrekla 76 prekrškovnih ukrepov.

Finančna uprava opozarja, da je lastnik vozila dolžan vgradnjo plinske naprave, ki je bila opravljena v drugi državi, po vrnitvi v EU prijaviti carini in vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet. Pri tem mora plačati uvozne dajatve za plinsko napravo in stroške montaže.

SP


Najbolj brano