Avte popravljali z ukradenimi avto deli

Koprski kriminalisti so lani zaznali, da se na območju Slovenske Istre izvršujejo kazniva dejanja s področja avtomobilske kriminalitete, in sicer popravila poškodovanih in pokvarjenih osebnih avtomobilov z deli podobnih ukradenih osebnih avtomobilov. Teh dejanj so kriminalisti osumili 30-letnika in 52-letnika iz okolice Kopra, ki se ukvarjata avtokleparstvom in avtoličarstvom, ter 32-letnika in 62-letnika, prav tako iz okolice Kopra, ki se ukvarjata z avtomehaniko.

V  okviru  preiskav so zasegli približno 600 različnih avtomobilskih delov, že  identificirani zaseženi deli motornih 
vozil predstavljajo skupno 52 različnih ukradenih motornih 
vozil. Foto: Pu Koper
V okviru preiskav so zasegli približno 600 različnih avtomobilskih delov, že identificirani zaseženi deli motornih vozil predstavljajo skupno 52 različnih ukradenih motornih vozil. Foto: Pu Koper

KOPER > Osumljeni so, da so si v daljšem časovnem obdobju pridobili večje število različnih delov ukradenih osebnih avtomobilov z namenom nadaljnjega razpečevanja, točneje uporabe le-teh pri popravilih podobnih pokvarjenih in poškodovanih vozil, s čimer se sicer legalno ukvarjajo. Sumi se, da so takšne dele ukradenih osebnih avtomobilov pridobili na različne načine na tako imenovanem črnem trgu rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov, so sporočili iz koprske policijske uprave.

V okviru preiskav so zasegli približno 600 različnih avtomobilskih delov, že identificirani zaseženi deli motornih vozil predstavljajo skupno 52 različnih ukradenih motornih vozil. V večini gre za dele osebnih avtomobilov znamke BMW, manj pa za vozila znamke volkswagen, mercedes, audi in citroen. Vozila, katerim pripadajo do sedaj že identificirani zaseženi avtomobilski deli, so bila v večini ukradena v zadnjih nekaj letih tako v Sloveniji - najmanj deset vozil (vključno z območjem Slovenske Istre), kot tudi v tujini, zlasti v Italiji, Švici in Avstriji.

Obenem so koprski kriminalisti v oktobru 2016 ugotovili, da obstaja sum, da se je več oseb (59-letnik z območja Ljubljane ter 26-letnik in 42-letnik z območja Kopra) združilo tako zaradi tatvin osebnih avtomobilov in razstavljanja le-teh, kot tudi zaradi nadaljnjega razpečevanja delov teh ukradenih osebnih avtomobilov. Sumi se, da so bili ti organizirani za izvrševanje tatvin osebnih avtomobilov tako v tujini kot tudi v Sloveniji, poleg tega pa kriminalisti sumijo, da so obenem še razstavljali ukradene osebne avtomobile ter skladiščili njihove dele, tako na svojih domačih naslovih kot tudi v večjem najetem prostoru na območju Izole. Deli ukradenih osebnih avtomobilov so bili namenjeni nadaljnjem razpečevanju na tako imenovanem črnem trgu rabljenih nadomestnih avtodelov.

Na območju Policijske uprave v Kopru je v zadnjih letih povprečno ukradenih približno 30 osebnih avtomobilov na leto (daleč največ primerov tatvin motornih vozil predstavljajo kraje koles z motorjem), pri čemer prevladujejo vozila različnih nemških znamk, tudi znamke BMW, ki so že nekaj časa na območju Slovenije med pogostejšimi tarčami. Ocenjujejo, da je večina ukradenih osebnih avtomobilov v Sloveniji, tudi tistih iz območja Policijske uprave v Kopru, služi za nadaljnje razpečevanje po delih.

Dosedanje ugotovitve kažejo, da gre v vseh opisanih primerih za med seboj tako ali drugače povezane osumljence, saj so bili pri različnih preiskavah najdeni posamezni deli nekaterih istih ukradenih osebnih avtomobilov. Zoper osumljene bodo na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj velike tatvine in prikrivanja. Zagrožena zaporna kazen za kaznivo dejanje prikrivanja je do pet let zapora, za kaznivo dejanje velike tatvine po do osem let zapora.

Spletno uredništvo


Najbolj brano