Avstrijec je padel v steni Mangrta

Gorski reševalci so tudi minuli konec tedna večkrat hiteli na pomoč planincem, ki so jim v gorah pošle moči ali pa so nesrečno padli. Bovški gorski reševalci so pomagali avstrijskemu planincu, ki si je zlomil nogo, in nemškima turistoma, ki sta se izgubila v dolini Trente.

Ženska je skočila v Sočo in se poškodovala.  Foto: Pgd Bovec
Ženska je skočila v Sočo in se poškodovala.  Foto: Pgd Bovec

SEVERNA PRIMORSKA > Sobotno plezanje v zahodni steni Mangrta se je boleče končalo za avstrijskega alpinista. Plezal je v smeri EM 08 v zahodni steni Mangrta, nato pa nesrečno padel in si zlomil nogo. S soplezalcem sta na pomoč počakala pod steno, nato pa so ga z vojaškim helikopterjem odpeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Popoldne sta se med Malimi in Velikimi vrati v dolini Trente izgubila mlada nemška planinca. Tine Cuder, načelnik bovške postaje gorske reševalne službe, je povedal, da sta se Nemca odpravila na planino Zapotok. Čez Velika vrata sta se odpravila na južno stran, ker sta ubrala staro pot in se izgubila, enemu pa je nadaljevanje poti preprečila tudi poškodba gležnja. Ker nista mogla naprej, sta poklicala na pomoč.

Bovški gorski reševalci so se, podobno kot pri prejšnji intervenciji, pridružili dežurni ekipi gorske reševalne službe z Brnika v helikopterju slovenske vojske. Bovški gorski reševalci boljše poznajo teren in tako lahko hitreje pridejo do planincev, ki potrebujejo njihovo pomoč.

Nemška planinca so v soboto iskali še kakšno uro, nato pa so oba z vitlom potegnili v helikopter in ju odpeljali do Trente. Od tam so ju bovški gorski reševalci odpeljali v tolminski zdravstveni dom, kjer so poškodovanega Nemca oskrbeli, nato pa so ju pospremili še v Bovec, saj sta bila brez svojega prevoza. V Slovenijo sta se namreč pripeljala z vlakom.

V petek se je pri vzponu na Bavški Grintavec poškodoval nizozemski planinec. Zašel je s poti in nesrečno padel v graben, od koder se ni mogel sam rešiti. Pri padcu se je poškodoval. Tudi ponj so prišli s helikopterjem in ga odpeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Včeraj popoldne je za pomoč tolminskih gorskih reševalcev prosil poljski državljan, ki je prijavil, da je njegov prijatelj, jadralni padalec, padel nad planino Kuhinja, med Krnom in Mrzlim vrhom, na višini 1500 metrov. Pri padcu na strmo pobočje se je poškodoval, tolminski gorski reševalci so prosili za pomoč posadko vojaškega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah, ki je poškodovanega padalca oskrbela in odpeljala v dolino. Že v soboto pa so tolminski gorski reševalci pomagali planincu, ki ga je na poti do vrha Krna obšla slabost. Svetovali so mu, naj počiva do njihovega prihoda, nato pa so ga varno pospremili v dolino.

Prostovoljni gasilci iz Bovca pa so že v petek pomagali tuji državljanki, ki je v bližini naselja Kal-Koritnica skočila v Sočo in se pri tem poškodovala. Prenesli so jo do reševasilnega vozila tolminskih reševalcev, ki so jo nato odpeljali v bolnišnico.

SP


Najbolj brano