Andrej Lovšin na zatožno klop, druga preiskava še ni končana

Nekdanjega prvega moža Intereurope Andreja Lovšina v ponedeljek čaka pot na koprsko sodišče. Na predobravnavnem naroku bo imel možnost povedati, ali priznava sumljive posle pri gradnji terminala Čehov. Ni pa še končana preiskava domnevno sumljivih poslov v Ukrajini, je za PN včeraj pojasnila predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič.

Andrej Lovšin Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Andrej Lovšin Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Andrej Lovšin, ki je tri leta vodil koprsko Intereuropo, bo v ponedeljek predvidoma stopil pred okrožno sodnico Orjano Trunkl. Sodišče je razpisalo predobravnavni narok, na katerem pa ni pričakovati kakšnih večjih presenečenj.

Lovšinu očitajo zlorabo položaja

Glede na to, da so Lovšinovi zagovorniki v zadevi Čehov ugovarjali že obtožnici, a z ugovori niso uspeli, tudi na predobravnavnem naroku ni pričakovati priznanja krivde. To pa seveda pomeni, da se bo postopek nadaljeval s sojenjem.

Koprsko okrožno tožilstvo Lovšinu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Koprsko družbo Intereuropa naj bi oškodoval za več kot 20 milijonov evrov. Že spomladi leta 2008 so se pod drobnogledom preiskovalcev znašli sumljivi posli pri gradnji terminala Čehov.

Lovšin je vanj mimo nadzornega sveta vložil več kot 140 milijonov evrov, novo vodstvo pa ga je uspelo prodati le za 45 milijonov evrov. Soglasje nadzornikov za to naložbo je Lovšin pridobil šele naknadno. Za nakup zemljišča v Moskvi se je dogovoril, še preden je o tem odločala uprava družbe.

Iz Ukrajine še ni odgovora

Na mrtvi točki pa je, kot kaže, obtičala preiskava sumljivih poslov v Ukrajini, čeprav je pred nekaj meseci kazalo, da se približuje koncu. Sodišče bi moralo zaslišati še eno pričo in pridobiti nekatere originalne dokumente, vendar se zapleta.

Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je včeraj na naše vprašanje, ali je preiskava končana, odgovorila: “Tukajšnje sodišče je v predmetni zadevi poslalo v Ukrajino zaprosilo za zaslišanje zadnje priče preko videokonference in zahtevo za pridobitev originalne pogodbe, vendar odgovora še nismo prejeli. Zato preiskava v tem primeru še ni zaključena.”

V preiskavi se je namreč znašel tudi logistični terminal v ukrajinskem Kijevu, za katerega naj bi Intereuropa v času Lovšinovega vodenja odštela več, kot je bila tržna vrednost. Po zavrnitvi pravne službe Intereurope, da bi kupnino nakazali na račun v Liechtenstein, naj bi Lovšin z ameriškim državljanom, ki je živel v Kijevu, podpisal komisijsko pogodbo in denar naj bi se znašel na njegovem računu.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano