Anderlič in Oblak nista priznala krivde

Nekdanji direktor hčerinske družbe iz bančne skupine Hypo Andrej Oblak in poslovnež Jože Anderlič na današnjem predobravnavnem naroku nista priznala krivde za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Tožilstvo jima očita, da sta pri preprodaji 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro nezakonito pridobila dva milijona evrov premoženjske koristi.

 Nekdanji direktor hčerinske družbe iz bančne skupine Hypo Andrej Oblak in poslovnež Jože Anderlič na današnjem predobravnavnem naorku nista priznala krivde za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Foto: STA
Nekdanji direktor hčerinske družbe iz bančne skupine Hypo Andrej Oblak in poslovnež Jože Anderlič na današnjem predobravnavnem naorku nista priznala krivde za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Foto: STA

LJUBLJANA > Obtoženi imajo na predobravnavnem naroku možnost priznati krivdo v zameno za nižjo predlagano kazen, s tem pa se sojenje konča brez glavne obravnave. Vendar Jože Anderlič in Andrej Oblak, nekdanji direktor Hypo Alpe Adria Consultance, zoper katerega na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka še en postopek, ki je v fazi preiskave, tega nista storila.

Tožilec Stanislav Pintar je dejal, da nihče ni izkazal interesa za priznanje krivde, zato danes ni želel povedati, kakšno kazen bi za obtožena predlagal, če bi krivdo priznala.

Oblakova odvetnica Katarina Prebil je ob prebiranju seznama dokaznega gradiva dejala, da obtoženi meni, da je deloval kot dober gospodarstvenik in v skladu s predpisi Hypa. “Deloval je v dobro družbe, nikogar ni oškodoval in z omenjenim poslom ni pridobil koristi,” je dejala.

Odločitev o sodelovanju z družbami iz Liechtensteina je bila po njenih navedbah pri lastnikih Hypo Alpe Adria Consultatns, kar bo obramba dokazovala s številnimi listinami.

Oblak je na sodišče danes prišel v spremstvu policistov, čeprav udeležba na predobravnavnem naroku ni obvezna, razen če se za to odloči sodnik.

Projektna družba Hypo Upro, ki jo je ustanovil Hypo Alpe Adria Consultants, je leta 2004 na zemljiško knjigo vložila predlog za vpis lastninske pravice na skoraj 21.000 kvadratnih metrov zemljišč in nepremičnin nekdanjega Unitasa v Dravljah.

Le nekaj mesecev pozneje je Hypo Alpe Adria Consultants večinski delež v družbi Hypo Upro za 14.000 evrov prodal liechtensteinski družbi Ramua Holding, katere ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak, oče Andreja Oblaka. Anderlič je bil medtem direktor družbe Modro polje Alfa, ki je ta delež kupila za skoraj dva milijona evrov.

Hypo Alpe Adria Consultants naj bi bila s tem poslom oškodovana za najmanj milijon evrov, dobiček pa naj bi si prikrito z nakazili na različne bančne račune razdelili vsi vpleteni.

Na koncu naj bi 800.000 evrov končalo na Anderličevem osebnem računu v Liechtensteinu, 686.000 evrov pa na računu družbe Montparin v Luksemburgu, katere ekonomski upravičenec naj bi bil nekdanji predsednik uprave Hypo banke Božidar Špan. Dobrih 400.000 evrov naj bi dobili še dve liechtensteinski družbi, katerih ekonomski upravičenec naj bi bil Miro Oblak.

STA


Najbolj brano