Alpe Adria Green zaradi postavitve ograje kazensko ovadil vlado

V mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green so kazensko ovadili slovensko vlado oziroma odgovorne osebe, ki so izdale ukaz za postavitev žične ograje na meji. Menijo namreč, da je vlada s tem kršila temeljna zakonska določila. Zaradi ograje je tudi v mukah poginilo večje število prostoživečih živali.

V Alpe Adria Green so zaradi postavitve ograje kazensko 
ovadil vlado. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V Alpe Adria Green so zaradi postavitve ograje kazensko ovadil vlado. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Iz društva so danes sporočili, da nas zgodovina uči, da je vsako postavljanje ovir iz bodeče žice, ki niso branjene z oboroženo silo, nesmiselno dejanje. “Slovenija ne premore dovolj številčne vojske, da bi varovala žično zaporo na tako dolgi meji s Hrvaško, zato je vsakršno postavljanje takšnih zaprek brezumno zapravljanje javnega denarja in ogrožanje varnosti državljanov in prostoživečih živali,” so zapisali.

V Alpe Adria Green so prepričani, da gre pri postavitvi žične ograje zgolj za ponesrečeno psihološko vojno, “ki pa je uperjena hkrati tudi proti državljanom, v občutku, da živijo v koncentracijskem taborišču”.

V društvu pričakujejo, da bo tožilstvo primer obravnavalo prednostno in s tem pospešilo postopek za odstranjevanje žične ograje. “Za morebitne krivce za postavitev ograje, ki se uporablja kot orodje za ubijanje in mučenje prostoživečih živali, pa podalo kazenski pregon,” so zapisali v sporočilu za javnost.

STA


Najbolj brano