Alkohol ga je tudi rešil

Z alkoholom si je nakopal težave, alkohol pa ga je na koncu rešil, da ni dobil bistveno višje kazni. 33-letni Gorenjec, ki živi v Piranu, bo moral zaradi napada na policista leto in pol paziti, kaj počne, sicer bo moral za pol leta za zapahe.

Alkotesta sicer ni hotel opraviti, vendar je bila koncentracija 
alkohola tako visoka, da je bil bistveno zmanjšano prišteven.

 Foto: Ana Cukijati
Alkotesta sicer ni hotel opraviti, vendar je bila koncentracija alkohola tako visoka, da je bil bistveno zmanjšano prišteven.  Foto: Ana Cukijati

KOPER > Dogodek, zaradi katerega je moral 33-letni Pirančan A. F. pred sodnico koprskega okrožnega sodišča, se je zgodil sredi poletja pred tremi leti. Takrat je Pirančan, sicer po rodu Gorenjec, s svojim avtom skušal speljati na prednostno cesto pred hišo na Sončni poti v Portorožu, vendar mu vožnja ni šla od rok, zato je med manevrom zadel in pretrgal verigo ob cesti.

To so videli domačini, posumili, da je z voznikom nekaj narobe, in poklicali policiste. Ti so ga kmalu izsledili in ga z modrimi lučmi ter sireno tudi ustavili. Voznik je ustavil in odprl vrata, policista sta svoj avto ustavila za njim in stopila do njega.

Policist, ki je prvi stopil do voznika, je po alkoholnih hlapih in njegovem kriljenju z rokama ter glavo takoj posumil, da je močno pijan, in ga je hotel preizkusiti z alkotestom. To pa je takrat 30-letni A. F. odločno odklonil. Policist mu je zato povedal, da bo moral opraviti strokovni pregled, kar je Pirančan prav tako zavrnil.

Da ne bi z vožnjo nadaljeval, sta ga policista potem hotela spraviti iz vozila, pri tem pa je Pirančan s svojim vozilom sunkovito zapeljal vzvratno in z odprtimi vrati približno pet metrov ob avtu potiskal tudi policista. Ta je k sreči uspel odskočiti, še preden ga je avto poškodoval, Pirančan pa je brez nadzora nadaljeval z vzvratno vožnjo do žive meje, kjer se je vzvratno zaletel v zid. Na koncu sta ga policista vklenila in ga odpeljala na prisilno treznjenje.

Zaradi nevarnega manevra si je voznik prislužil kazensko ovadbo in prikorakal na sodišče. Pred sodnico Darjo Srabotič je priznal krivdo in obžaloval dejanje. Da bi ugotovili težo njegovega dejanja, je sodišče postavilo tudi sodnega izvedenca, ki je ugotovil, da je bila koncentracija alkohola v njegovem organizmu tistega dne tako visoka, da je bil bistveno zmanjšano prišteven.

Alkohol ga je tako tudi rešil višje kazni, saj je tožilstvo ob takšni ugotovitvi zanj lahko predlagalo le pogojno kazen. Na predlog tožilstva ga je nato sodnica obsodila na pol leta pogojne zaporne kazni, ki mu je ne bo treba prestati, če v letu in pol ne bo storil novega kaznivega dejanja. Plačati mora tudi 561 evrov stroškov sojenja in 80 evrov sodne takse. Po razglasitvi je Pirančan dejal, da se na sodbo ne bo pritožil, zaprosil je le za plačilo stroškov na obroke. DANIJEL CEK


Najbolj brano