Albancu skoraj pet let zapora

“Globoko obžalujem to dejanje in vas prosim za razumevanje,” je pred koprsko okrožno sodnico Meri Mikac včeraj izjavil 27-letni Albanec Ibrahim Rezi. Priznal je, da je lani v Ankaranu hranil kokain za nadaljnjo prodajo in ga dvakrat celo zakopal v zemljo na prostem. Sodnica ga je obsodila na štiri leta in deset mesecev zapora.

Albanec in njegovi prijatelji so kokain v plastični škatli 
zakopali v Ankaranu. Foto: Pu Koper
Albanec in njegovi prijatelji so kokain v plastični škatli zakopali v Ankaranu. Foto: Pu Koper

KOPER > “Opravičujem se za napako. Živel sem v hudi finančni stiski, oče mi je umrl, ko sem imel deset let, mama je invalidka, živiva kot najemnika v stanovanju. Nimava nobenih rednih prihodkov. Bil sem prisiljen v to. Zdaj dejanje globoko obžalujem,” se je pred koprsko okrožno sodnico Meri Mikac včeraj izpovedal 27-letni Albanec iz Tirane Ibrahim Rezi z vzdevkom Bubi. Pred tem je priznal, da je lani v Ankaranu hranil kokain za nadaljnjo prodajo in ga štirikrat predal kupcu ali drugemu preprodajalcu.

Čeprav je njegov odvetnik Luka Zajc iz odvetniške pisarne Čeferin trdil, da je bila njegova vloga v celotni zgodbi majhna, so italijanski in koprski kriminalisti akcijo, v kateri so lani razbili združbo preprodajalcev droge, poimenovali prav po njem. V operaciji Bubi so zasegli kar 1,5 kilograma kokaina in 700 gramov hašiša ter opravili 40 hišnih preiskav.

Ankaransko skladišče

Vse skupaj se je začelo v Trstu, kjer so kriminalisti že maja lani zaznali povečano ponudbo kokaina. V roke jim je nato padel Tržačan z 200 grami kokaina, na podlagi informacij, ki so jih dobili po tem prijetju, pa so začeli ugotavljati, kdo dobavlja kokain v Trst. Ugotovili so, da gre za združbo italijanskih in albanskih državljanov, ki ju vodita Italijan Francesco Scovino in Albanec Ibrahim Rezi - Bubi. Druščina je kokain najprej skrivala v ukradenem skuterju, nato pa v avtomobilih, v katerih so ga tudi prodajali.

Ko so tržaški kriminalisti prestregli še več kupcev, sta se Scovino in Bubi umaknila na varno v Ankaran in na našo stran preselila tudi “skladišče” kokaina. Da bi prikrila sledi, je stanovanje, ki sta ga uporabljala v Ankaranu, najela ukrajinska državljanka. V kriminalistično preiskavo so se takrat vključili koprski kriminalisti in na podlagi usmeritev tržaških in koprskih tožilcev preiskavo pripeljali do konca.

Kokain v spodnjicah

Zbrali so dovolj dokazov, da je tožilstvo Rezija obtožilo, da je konec lanskega avgusta v grmičevju v Ankaranu hranil škatlo in v njej več zavitkov s skupno 538 grami kokaina ter ga nekaj predal kupcu. Naslednji dan si je v stanovanju v Srebrničevi ulici v spodnjice zatlačil zavitek z dobrima dvema gramoma kokaina in ga skušal pretihotapiti čez mejo v Trst.

Sredi lanskega septembra je v ankaranskem stanovanju predal Scoviniju skoraj deset gramov kokaina za nadaljnjo prodajo, dan pred aretacijo pa je prve dni oktobra izkopal dve škatli s kokainom. V prvi, ki jo je zakopal pod drevesa pri parkirišču, je bilo dobrih sto gramov in elektronska tehtnica, v drugi, ki jo je zakopal nedaleč stran pod vinsko trto, pa 17 gramov kokaina. Iz obeh škatel je nekaj kokaina predal Scoviniju, ta pa je drogo v Trstu izročil Spartaku Muccolariju.

Tvegan način preživljanja

Tožilka Janja Hvala je ob njegovem priznanju sodnici predlagala, naj mu izreče štiri leta in deset mesecev zaporne kazni, odvetnik Zajc pa je sodnici izročil dokazila, da je njegov oče res umrl in da je mama po prometni nesreči invalidka. “Ne želim, da bi bilo to mišljeno kot opravičilo, vendar je obtoženi to počel le zato, da bi preživel sebe in svojo mater,” je povedal Zajc in napovedal, da bo takoj po sodbi zaprosil za predčasno prestajanje kazni.

Sodnica mu je nato izrekla štiri leta in deset mesecev zaporne kazni, v katero se mu všteje tudi čas, ki ga je preživel v priporu od 2. oktobra lani, vzela mu je 28.000 evrov, ki so jih ob aretaciji zasegli pri njem, 700 gramov kokaina, prenosni telefon, iphone, tehtnico in stiskalnico. Ker nima prihodkov, ga je oprostila plačila stroškov sojenja. Plačati pa bo moral stroške odvetnika, ki si ga je sam najel. DANIJEL CEK


Najbolj brano