Ajdovka kriva le požiga

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je končalo sojenje 68-letni Ivi F., ki ji je tožilstvo sprva očitalo poskus uboja v stanju neprištevnosti, v spremenjeni obtožbi pa kaznivi dejanji povzročitve lahke telesne poškodbe ter požiga. Sodišče je ugotovilo, da je kriva le požiga. Izreklo ji je varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Obtoženo Ajdovko  je sodišče spoznalo za krivo požiga stanovanjske hiše. Foto: Alenka Tratnik
Obtoženo Ajdovko je sodišče spoznalo za krivo požiga stanovanjske hiše. Foto: Alenka Tratnik

NOVA GORICA > Pred dvema letoma je v zgodnjih jutranjih urah zagorelo na podstrešju starejše hiše v Ajdovščini. Požar so v slabi uri gasilci pogasili, zaradi dogajanja med zakoncema Miklavžem in Ivo F. v hiši tik pred tem, pa se je na novogoriškem okrožnem sodišču zagovarjala 68-letna Iva F., ki ji je tožilstvo sprva očitalo poskus uboja v stanju neprištevnosti, po spremembi obtožbe pa povzročitev lahke telesne poškodbe in požig.

Ne poskus uboja, ampak lahka telesna poškodba

Pred požarom naj bi se med zakoncema vnel prepir, med katerim naj bi žena možu, kot je trdilo tožilstvo, grozila s sekiro ter ga hotela zabosti z lesenim količkom. Med dokaznim postopkom in po izvedenskih mnenjih pa je tožilstvo spremenilo obtožbo ter Ajdovki očitalo kaznivi dejanji povzročitve lahke telesne poškodbe in požiga.

Sodišče je postavilo tri sodne izvedence psihiatrične stroke. Dva sta ugotovila, da za obtoženko s kronično shizofreno psihozo ni potrebno psihiatrično zdravljenje na zaprtem oddelku. Izvedenca Vesna Švab in Dragan Terzič sta dejala, da se je obtoženkino stanje zaradi predpisane antipsihotične terapije bistveno izboljšalo, je vodljiva, sodeluje pri zdravljenju in ga noče prekiniti. Izvedenka je še dejala, da je imela obtoženka neposredno po požaru ne telesu več poškodb, ran in modric. Izvedenec pa je poudaril, da se ne sme vrniti v izvorno okolje, in predlagal, da se jo namesti v dom starejših občanov, sprva na varovani oddelek, nato pa na odprti bivalni oddelek. V obeh primerih bi tamkajšnje osebje skrbelo za njeno redno jemanje predpisane terapije.

Brez motiva za požig

Tožilka je v svoji zaključni besedi sodišču predlagala, da Ivo F. spozna za krivo storitve kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in požiga podstrešja stanovanjske hiše, kar naj bi storila v stanju neprištevnosti zaradi dolgotrajne bolezni. Predlagala je še, naj ji senat izreče varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti.

Zagovornik obtožene Sebastjan Kerčmar pa je dejal, da ji tožilstvo kaznivi dejanji ni dokazalo, zato naj jo sodišče oprosti vseh obtožb. Dodal je še, da motiva za požig niso ugotovili, prav tako naj bi gasilci trdili, da so na podstrešje morali vdreti, saj vrata niso bila odklenjena. Ključ naj bi vedno hranil obtoženkin mož. Iva F. je sodišču zatrdila, da požara ni zanetila.

Tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča je Ivo F. oprostil obtožb v zvezi s kaznivim dejanjem lažje telesne poškodbe, saj ji tega očitka niso dokazali. Spoznal pa jo je za krivo požiga, za kar naj bi bilo v sodnem spisu dovolj dokazov, saj so tam gasilci v preteklosti že posredovali. Sodišče ji je tako izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljena na prostosti. V idrijski psihiatrični bolnišnici, kjer že dober mesec obdolženka biva prostovoljno, pa bodo poskrbeli, da bodo 68-letno Ajdovko čim prej čim premestili v dom za starejše občane.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano