Afera Dimic: bankirji niso krivi

Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Barbara Črešnar Debeljak je tri nekdanje vodilne v NLB - nekdanjega predsednika uprava Draška Veselinoviča in nekdanja člana uprave Mateja Narata in Mirana Vičiča - oprostila očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja v primeru financiranja nakupa in obnove hiše Simone Dimic v Murglah.

Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja Simona Dimic je s partnerjem leta 2009 za pol 
milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta 
Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak 
po 335.000 evrov. Foto: STA
Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja Simona Dimic je s partnerjem leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov. Foto: STA

LJUBLJANA > Tožilec Luka Moljk, ki je bančnike preganjal zaradi očitanega kaznivega dejanja zlorabe položaja, je za Narata predlagal leto in dva meseca pogojne zaporne kazni s poskusno dobo dveh let, za Veselinoviča leto in tri mesece zaporne kazni s triletno poskusno dobo, za Vičiča pa še mesec dni več pogojne zaporne kazni s triletno poskusno dobo.

Kot olajševalne okoliščine je navedel njihovo dosedanjo nekaznovanost in dejstvo, da sami niso pridobili premoženjske koristi.

Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja je s partnerjem leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov. Tožilec je prepričan, da so obtoženi sodelovali pri zlorabi položaja, ko so odobrili kredit, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za 335.000 evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti.

Zaradi obnove hiše nekdanje šefice kabineta nekdanjega predsednika vlade je obtožnica v ločenem postopku doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Romana Horvata, medtem ko Dimičeva, ki je po razkritju afere odstopila, v nobenem od teh postopkov ni med obtoženimi.

STA


Najbolj brano