AMZS poziva k varni vožnji

Zadnje dni in tedne se je po Sloveniji zvrstilo več prometnih nesreč s smrtnim izidom. Zato v Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) nekaj tednov po tem, ko je Slovenija prejela evropsko nagrado za varnost v cestnem prometu PIN, ker je v zadnjih letih drastično zmanjšala število smrtnih žrtev na cestah, pozivajo voznike k varni vožnji.

Hitrost vožnje naj bo prilagojena omejitvam, vozniškemu 
znanju in izkušnjam, gostoti prometa, vremenskim razmeram, stanju vozila ter stanju in preglednosti cest. Foto: Dars
Hitrost vožnje naj bo prilagojena omejitvam, vozniškemu znanju in izkušnjam, gostoti prometa, vremenskim razmeram, stanju vozila ter stanju in preglednosti cest. Foto: Dars

LJUBLJANA > V dneh od prejema nagrade PIN 18. junija do danes so slovenske ceste, vključno s ponedeljkovo hudo prometno nesrečo na primorski avtocesti, v kateri so umrle štiri osebe, zahtevale 19 življenj, v istem obdobju lani pa le dve.

“Glede na alarmantne posledice prometnih nesreč v zadnjih dneh AMZS kot aktivni član delovne skupine resolucije za izvajanje nacionalnega programa varnosti cestnega prometa ne sme in ne more le mirno opazovati tragične dogodke ter se obdati z občutkom nemoči,” so v sporočilu zapisali v AMZS.

Zato voznike z nasveti pozivajo k varni vožnji. Med drugim naj bo hitrost vožnje prilagojena omejitvam, vozniškemu znanju in izkušnjam, gostoti prometa, vremenskim razmeram, stanju vozila ter stanju in preglednosti cest.

AMZS opozarja tudi na težavo zaspanosti za volanom, ki da je vzrok približno petine prometnih nesreč na cestah v Evropi. Zato so predvsem pri dolgih vožnjah pomembni postanki. Vozniki so v poletnih mesecih ogroženi tudi zaradi dehidracije. Skrb za zadostno pitje vode bi morala biti naloga vsakega odgovornega voznika, opozarjajo pri AMZS. Poleg tega naj bo čas odhoda na pot po možnosti v obdobju nižje gostote prometa in manjše vročine.

AMZS svari še pred nevarnostmi, ki jih za sposobnost varne vožnje predstavljajo prepovedane droge in alkohol. Med napotki AMZ so še ustrezna varnostna razdalja med vozili med vožnjo in uporaba varnostnih pasov tako za voznike kot vse ostale potnike v vozilu.

STA


Najbolj brano