3500 evrov kazni zaradi prikolice

Inšpektorji za cestni promet in policisti so v minulih dneh opravili poostren nadzor nad tovornjaki, ki vozijo po naših cestah. Med 97 ustavljenimi tovornjaki na Kozini, Fernetičih in Starodu so odkrili 14 kršiteljev, petim pa so na kraju prepovedali nadaljnjo vožnjo. Nadzor si je ogledalo tudi enajst prometnih strokovnjakov iz Nemčije, Hrvaške, Češke in Madžarske.

Pri madžarskem tovornjakarju (levo) in njegovem tovornjaku 
so naši policisti odkrili več nepravilnosti.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pri madžarskem tovornjakarju (levo) in njegovem tovornjaku so naši policisti odkrili več nepravilnosti.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOZINA > “Poglejte, s kakšno prikolico vozi. Dvakrat počena kovinska šasija, odviti vijaki na eni strani, obrabljene in različne gume na vzporednih kolesih. Saj ne zgleda slabo, če pogledaš od daleč, od blizu pa je katastrofa,” je eden od udeležencev poostrenega nadzora tovornjakov na avtocestnem počivališču Ravne pri Kozini razlagal v četrtek. “3500 evrov kazni. Šofer je klical firmo in zdaj čaka, da mu sprostijo plačilno kartico,” je še dodal.

“Verjetno jih šoferji slišijo od svojih šefov, ampak tukaj nimajo kaj. Saj vedo, s kakšno prikolico so ga poslali na pot,” je odgovoril na naše vprašanje, ali se gospodarji potem znašajo nad vozniki, ki jih policisti in inšpektorji kaznujejo zaradi takih prekrškov. “S tako prikolico ga verjetno ne bo več k nam,” je dejal eden od udeležencev nadzora.

Od torka do četrtka so na primorskih cestah pripravili poostren nadzor tovornjakov, v katerem so sodelovali policisti in inšpektorji za cestni promet, njihovo delo pa je spremljalo tudi enajst prometnih strokovnjakov iz Nemčije, Hrvaške, Češke in Madžarske. “Namen ni bil čim večje število ustavljenih, ampak odkrivanje hujših kršitev, ob tem pa izmenjava praks in metod dela med našimi in tujimi strokovnjaki,” nam je povedal direktor inšpekcije za cestni promet Janko Kosi. Tako kot so tuji inšpektorji tokrat prišli k nam, tudi naši odhajajo na podobne nadzore v tujino in tako pridobivajo nove izkušnje. “Te izkušnje so izjemno pozitivne,” je ocenil Kosi.

In kaj so inšpektorji skupaj s policisti ugotovili ter odkrili? Na avtocestnem počivališču Ravne pri Kozini, na nekdanjem mejnem prehodu Fernetiči in na mejnem prehodu Starod so ustavili 97 voznikov s tovornjaki in dva z avtobusoma. En avtobus ni bil povsem tehnično brezhiben, na enem pa so odkrili voznika, ki se ni pripel z varnostnim pasom. Veliko več kršitev so odkrili pri tovornjakih. Zaradi kršitev so kaznovali 14 voznikov, petim pa so takoj prepovedali vožnjo.

Tovornjakarji so kar desetkrat kršili pravila o vožnji in počitku, osem jih je vozilo brez varnostnega pasu, šest je prekoračilo hitrost, pet tovornjakov ni bilo tehnično brezhibnih, štirje vozniki so sleparili s tahografom, še trije s kartico, na treh tovornjakih ni bil pravilno naložen ali pričvrščen tovor, trije vozniki niso imeli veljavnih dokumentov, v enem primeru pa so odkrili nepravilnosti pri dokumentih tovornjaka. Pri več voznikih so odkrili več kršitev. DC


Najbolj brano