2475 evrov kazni zaradi ogrožanja življenja očeta in dojenčka

Zagrebško sodišče za prekrške je kaznovalo 46-letnega voznika z 18.800 kunami (2475 evri) kazni zaradi sobotne prometne nesreče v Zagrebu, ko je priseben oče v zadnjem trenutku rešil svojega trimesečnega otroka, preden bi vanj zapeljal avtomobil. Na Hrvaškem so ogorčeni zaradi pravosodja, ker ni dovolj odločno do agresivnih voznikov.

Zagrebško sodišče za prekrške je kaznovalo 46-letnega 
voznika z 18.800 kunami (2475 evri) kazni zaradi sobotne 
prometne nesreče v Zagrebu, ko je prisebni oče v zadnjem 
trenutku rešil svojega trimesečnega otroka, preden bi vanj 
zapeljal avtomobil. Foto: Vir: Index.Hr
Zagrebško sodišče za prekrške je kaznovalo 46-letnega voznika z 18.800 kunami (2475 evri) kazni zaradi sobotne prometne nesreče v Zagrebu, ko je prisebni oče v zadnjem trenutku rešil svojega trimesečnega otroka, preden bi vanj zapeljal avtomobil. Foto: Vir: Index.Hr

ZAGREB > Na zagrebškem sodišču so pojasnili, da so vozniku, ki so mu v krvi izmerili 1,87 promila alkohola, izrekli najvišjo možno kazen za prekrške, ki jih je storil. Voznik ni uporabljal varnostnega pasu, zapeljal je s cestišča na pločnik, v nesreči pa sta bila laže poškodovana dojenček in njegov oče, a so vse prekrške sešteli v enotno v denarno kazen.

Prav tako so mu za dve leti prepovedali uporabo mednarodnega vozniškega dovoljenja, plačal je moral tudi stroške sojenja. Na sodišču se je pokesal.

Zagrebško tožilstvo po vsem sodeč ne bo sprožilo postopka proti vozniku, ker v nesreči ni bilo elementov kaznivega dejanja. Glede na to, da je bil kaznovan na sodišču za prekrške, verjetno ne bo niti postopka zaradi kaznivega dejanja ogrožanja življenja in premoženja, je danes ocenil Jutarnji list. Ob tem je spomnil, da je za agresivno vožnjo in povzročitev hude prometne nesreče zagrožena triletna zaporna kazen.

Nesrečo so zabeležile tudi nadzorne kamere, posnetek pa se je pojavil na spletu. Med odzivi so prevladovale besede “grozljivo” in “sreča, da se je vse dobro končalo”. Mnogi so zahtevali ostro kazen za neodgovornega voznika.

Nesreča se je zgodila v soboto okoli 10. ure na eni najprometnejših ulic v središču Zagreba. Oče je bil z vozičkom na pločniku, ko je proti njima zapeljal voznik z avtomobilom znamke audi A8, potem ko je trčil v semafor na nasprotni strani ceste. Prisebni oče je uspel pravočasno odriniti voziček, iz katerega je dojenček padel na tramvajsko progo, a je vse minilo brez hujših posledic, predvsem zaradi hitre reakcije očeta.

“Bila je instinktivna reakcija. V sekundi sem videl avtomobil, v drugi sem porinil voziček na cestišče, ker ga na drugo stran nisem mogel,” je dejal anonimni oče. Voznika je prosil le, naj ne vozi več pijan.

Za volanom audija je bil 46-letni srbski podjetnik Milan Stanojević, ki je zastopnik nekaj svetovno znanih blagovnih znamk športnih oblek in obutve za Srbijo, Hrvaško in BiH.

STA


Najbolj brano