22-letni Nemec zabodel policista, nato še sebe

V okolici Brežic se je včeraj pripetil tragičen dogodek. Nekaj pred poldnevom je 22-letni nemški državljan zabodel 30-letnega policista Damirja Golobiča, ki je kmalu zatem umrl v bolnišnici. Mladenič je po dejanju zbežal približno sto metrov stran in si sodil sam. Policisti so v vas prišli po klicu domačinov, da se naokoli potika neznani moški.

Prebivalce vasice Žejno na Brežiškem je včeraj dopoldne najprej vznemiril neznani mladenič, nato pa jih je pretresel še umor 
policista. Foto: Dolenjskanews
Prebivalce vasice Žejno na Brežiškem je včeraj dopoldne najprej vznemiril neznani mladenič, nato pa jih je pretresel še umor policista. Foto: Dolenjskanews

BREŽICE >Po besedah direktorja novomeške policijske uprave Janeza Ogulina so domačini vasi Žejno pri Brežicah nekaj pred 11. uro klicali na operativno komunikacijski center, da mlajši moški tava po naselju in v angleškem jeziku išče delo. Policisti ga ob prihodu niso našli, zato so naročili domačinom, naj spet pokličejo, če se pojavi. Dobre pol ure kasneje se je to tudi zgodilo.

Ležal je v travi

Patrulja, v kateri je bil tudi 30-letni policist Damir Golobič, je mladeniča opazila napol sedečega in napol ležečega v travi ob cesti. Policist je stopil do njega, verjetno zato, da bi ga legitimiral, v tistem trenutku pa je mladenič z nožem zamahnil proti njemu in ga zadel v prsni koš. Kolegi so mu takoj priskočili na pomoč in poklicali reševalce, vendar je policist poldrugo uro zatem v bolnišnici umrl.

“Kako se je 22-letni nemški državljan znašel tu, še ugotavljamo,” je povedal Ogulin. Pred včerajšnjim dnem ga v okolici niso opazili. Območje večkrat dnevno in tudi ponoči obvozijo policijske patrulje, ki so pozorne na morebitne ilegalne migrante. Po dejanju je mladenič zbežal približno sto metrov stran in se zabodel v prsni koš. Umrl je, tako da bodo številna vprašanja ostala brez odgovorov.

In čeprav je napadov na policiste v zadnjih letih manj, so, kot je dejala namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar, vedno bolj kruti in maščevalni. Čeprav bi v tem primeru težko govorili o maščevalnosti. “In sedaj naj nekdo stopi pred policiste in pove, da je njihovo delo enako delu drugih javnih uslužbencev,” je dodala Bobnarjeva.

Na tragični dogodek so se takoj odzvali v vrhu notranjega ministrstva in policije, kjer so zapisali, da jih je tragična smrt globoko prizadela. V Sindikatu policistov Slovenije, katerega član je bil pokojni policist, so zapisali, da je vsak brutalni napad na policista zavrženo dejanje, vredno vsakega obsojanja. “Ta tragičen dogodek je ponovno dokazal, kako nevaren poklic opravljamo policisti, ki pa moramo kljub temu v prvi vrsti imeti v mislih lastno varnost in varnost naših sodelavcev,” so dodali.

Lani se je število napadov na policiste v primerjavi z letom prej zmanjšalo za dobrih 13 odstotkov. V vsej Sloveniji so obravnavali 177 kaznivih dejanj napadov na policiste, v katerih je bilo napadanih 279 policistov. Na območju koprske policijske uprave so obravnavali pet kaznivih dejanj, napadenih je bilo osem policistov, na območju novogoriške policijske uprave pa so obravnavali deset napadov na policiste, v katerih je bilo napadenih 20 policistov.

Za lansko tragedijo 30 let zapora

Včerajšnji tragični dogodek se je pripetil le nekaj dni zatem, ko je postala pravnomočna sodba za 45-letnega Sama Tadina, ki ga je ljubljansko okrožno sodišče zaradi umora in poskusa umora obsodilo na 30 let zapora. Tadin se je lani v začetku julija na Ižanski cesti v Ljubljani z avtom načrtno čelno zaletel v policijski avto. Pri tem je umrl 33-letni policist viške policijske postaje Igor Mauser, njegov kolega pa se je laže poškodoval. Dejanje je Tadin načrtoval, saj je klical policijo, da se bo v hiši njegove nekdanje partnerke zgodil masaker. Tadin se je policistom očitno hotel maščevati zaradi pogostih posredovanj zaradi družinskega nasilja, in mu je bilo povsem vseeno, kdo bo sedel v policijskem avtu. Tadina zaradi nasilja nad nekdanjo partnerko čaka še eno sojenje.

Drugi lanski izstopajoči primer se je zgodil novembra v občini Videm na območju mariborske policijske uprave. Policisti so posredovali, ker je moški obstreljeval soseda. Ob prihodu policistov v vas storilca ni bilo več tam, zato so se odpravili k njemu domov. Iz hiše je prišel z avtomatsko puško kalašnikov in začel streljati. Zadel je enega od policistov in službenega policijskega psa. Napadalca so policisti ubili, ranjeni kolega pa je na srečo preživel.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano