“Zdaj jim dajem življenje, prej sem jim ga jemal”

“Najtežje mi je bilo sprejeti in priznati, kakšen sem postal zaradi droge. Nisem bil iskren, bil sem zahrbten, mislil sem samo nase. Zato sem zdaj vesel, da se bo postopek končal,” je pred dnevi na koprskem sodišču dejal nekdanji preprodajalec droge, zdaj ozdravljeni odvisnik, ki vodi komuno. Zaradi preprodaje ekstazija, heroina, kokaina in drugih mamil mu je sodišče izreklo dolgo pogojno kazen.

Devet let po aretacijah je sodišče obsodilo šest od osmih preprodajalcev prepovedanih 
drog. Foto: Pu Nova Gorica
Devet let po aretacijah je sodišče obsodilo šest od osmih preprodajalcev prepovedanih drog. Foto: Pu Nova Gorica

KOPER > Pred devetimi leti je bil danes 32-letni Mišo B. iz Kopra eden od deseterice odvisnikov in preprodajalcev droge, ki jih je policija ujela pri kriminalnem početju. Skupaj z njim je takrat razkrinkala druščino štirih Koprčanov, dveh Ljubljančanov, Gorenjca in Italijana, ki so na veliko trgovali z drogo. Kriminalisti so zbrali dokaze za deset dejanj, pri kar polovici pa se je pojavljal prav 32-letni Koprčan.

Ta je namreč leta 2006 enkrat prodal 3500 tabletk ekstazija za 7000 evrov, drugič 43 tabletk za 110 evrov, skupaj z danes 43-letnim Damjanom S. iz Kopra je kriminalistu pod krinko prodal pet in devet gramov kokaina, nato pa je agentu sam ponujal še 90 gramov kokaina. Damjan S. je prodal 25 gramov kokaina 30-letnemu Koprčanu Igorju G., da bi ga ta prodal naprej. V stanovanju Damjana S. pa so našli tudi 57 gramov kokaina.

Prodajali so na debelo in drobno

V druščini se je znašel tudi danes 34-letni Asim M. iz Ljubljane, ki je enkrat prodal 3500 tabletk ekstazija za šest tisočakov, drugič 2100 in 343 tabletk, skupaj z 38-letnim Gregorjem R. iz Zgornjih Gorij nad Bledom pa 8,5 grama amfetamina, 30 tabletk ekstazija, osem gramov hašiša, prav toliko kokaina in devet gramov halucinogenih gob.

V zgodbi se je pojavil še danes 45-letni bosanski državljan Ermin B. iz Ljubljane, ki je prodal 50 gramov heroina, in znani koprski obsojenec 38-letni Aljoša E. ter 46-letni Italijan Michele P. iz kraja Venzone. Italijan se je v več primerih pojavil kot kupec na debelo za italijanski trg.

Eden v zaporu, drugi v Bosni

Pred časom so krivdo že priznali Asim M., Damjan S., Aljoša E. in Gregor R. ter za svoja dejanja dobili različno dolge pogojne kazni. Zaradi teh dejanj nikomur ne bo torej treba v zapor, bodo pa morali paziti, da jim sodišče pogojne kazni ne prekliče in jih pošlje v zapor. Na zadnjo obravnavo je sodišče vabilo Miša B., Igorja G., Ermina B. in Micheleja P.

Za zadnjega so tik pred obravnavo izvedeli, da zaradi podobnih dejanj sedi v zaporu v Trstu, Ermin B. pa se je sodišču “opravičil”, češ da je v Bosni in nima denarja za pot, Koprčan Igor G. pa je dejanje priznal in dobil leto dni pogojne kazni s tremi leti preizkusne dobe. Najdaljšo pogojno kazen, leto in osem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, pa je dobil Mišo B., ki se je ob priznanju razgovoril o svoji izkušnji z drogo.

Streznilo ga je

Nekdanji odvisnik se namreč že dve leti in pol odvaja od drog v Don Pierinovi skupnosti Srečanje, v eni od slovenskih komun. Očitno zelo uspešno, saj vodi skupnost približno desetih nekdanjih odvisnikov. “Zdaj sem jim oče in mama. In jim dajem novo življenje. Prej pa sem jim ga jemal,” je povedal.

Svoje bivanje v komuni je podaljšal do skrajnega roka, na 36 mesecev, nato pa bo šel še za leto dni v Ljubljano, v program reintegracije v običajno življenje. “Da sem bolj siguren, da bom bolj gotov. Zato sem vesel, da se je ta postopek končal, da ne bom več obremenjen z njim. Teh devet let je bilo devet neprespanih let in muk, ko si moraš življenje planirati na novo, tako rekoč iz nič,” je dejal.

DANIJEL CEK


Najbolj brano