“Zapor vidim kot priložnost”

“Zapor vidim kot priložnost, da se očistim, si uredim odhod v komuno in potem tam zaživim na novo,” se je pred časom sodnici skoraj zahvalil za 13-mesečno zaporno kazen 33-letni vlomilec iz Pirana. Aprila je v Piranu vlomil v šest javnih lokalov in teden dni živel v tujem stanovanju.

33-letni Pirančan je bil zaradi vlomov in tatvin obsojen že sedemkrat, čaka pa ga še eno sojenje
33-letni Pirančan je bil zaradi vlomov in tatvin obsojen že sedemkrat, čaka pa ga še eno sojenje 

KOPER > “Sredi aprila sem se skregal z očetom, pobral kufre in spokal. In potem se je to zgodilo,” je pred kratkim 33-letni Pirančan M.M. pojasnil vzrok za vlome, ki jih je na območju Pirana zagrešil spomladi. Najprej je vlomil v cvetličarno Rožmarinka in odnesel 20 evrov, nato v okrepčevalnico Obzidje, od koder je vzel 68 bonov za prehrano ter 20 evrov.

V naslednji noči je vlomil v tretji lokal, vendar ni odnesel ničesar, v zadnji noči pa je vlomil v gostilno Relax, picerijo Burin in čokoladnico Olimje. Iz čokoladnice je odnesel 95 evrov, iz picerije 50 evrov in 30 škatlic cigaret, iz gostilne pa ničesar. Ves ta čas pa je živel v tujem stanovanju, v katerega je prav tako vlomil. Stanovalcev namreč ni bilo doma.

Tožilka Polona Veberič je v zameno za priznanje Pirančanu ponudila osem mesecev zaporne kazni za vlome in dva meseca zapora za kršitev nedotakljivosti stanovanja, ter nato kazen združila na devet mesecev zapora. Po posvetu z odvetniško kandidatko Moniko Markelj iz odvetniške pisarne Roka Jenka je obtoženi priznal krivdo.

Pojasnil je, da je v stanovanju, v katerega je vlomil, nekaj dni spal, se umival in jedel, da pa ni iz njega ničesar odnesel. “Vedel sem, da imajo to stanovanje Italijani, ki pridejo sem samo avgusta, ker sva z očetom pri tej hiši nekaj delala,” je dejal. Priznal je, da je vlamljal in kradel predvsem zaradi droge.

“Ta je prevladala, zato sem začel tudi vlamljati in krasti,” je povedal in dodal, da se je s krajami tisto obdobje tudi preživljal. Drugih dohodkov namreč takrat ni imel, prav tako ne strehe nad glavo. “Potem bi se vpisal v center za brezdomce,” je izjavil. Na vprašanje, kaj namerava v prihodnosti, je odgovoril, da bi si uredil bivanje v komuni v Španiji, nato pa bi se preselil k sorodnikom v Barcelono, ki da ga menda čakajo s stanovanjem in delom.

“Kradel je iz življenjske stiske, ni imel ne prenočišča ne hrane. Zapor mu je v korist,” je na koncu poudarila zgovornica Markelj in predlagala sodnici Orjani Trunkl, naj ga obsodi na pet mesecev zaporne kazni. Sodnica mu je za tatvine prisodila sedem, za vlom v stanovanje pa mesec dni zapora. Nato mu je preklicala še pogojno kazen zaradi tatvin, ki mu jo je sodišče izreklo tik pred izvršitvijo aprilskih tatvin, in mu prisodila enotno kazen 13 mesecev zapora.

Sicer pa je bil Pirančan pred tem obsojen že šestkrat, vsakič zaradi tatvin. Prvič leta 2005, drugič leta 2007, ko si je prislužil še kazen zaradi goljufije, tretjič še istega leta, četrtič dve leti zatem, petič zaradi drzne tatvine leta 2012, šestič pa letos. Štirikrat so ga obsodili na pogojne kazni, dvakrat pa na zaporni. Zaradi tatvin ga čaka še eno sojenje. DC


Najbolj brano