“Za las sem ušel smrti”

Po letu dni pregledovanja dokazov in zasliševanja prič naj bi se decembra končalo sojenje zaradi tragične delovne nesreče na gradbišču črpalne hidroelektrarne Avče, v kateri sta septembra 2008 umrla dva delavca. Tožilstvo je zaradi ogrožanja varnosti obtožilo Romana Sladiča, Ismeta Turonovića in Andreja Koširja. “Vedel sem, da košara pada in iskal hitro rešitev, kam naj se umaknem. S platforme sem stopil na bližnjo stopnico in za las ušel smrti,” je včeraj dogajanje opisal delavec, ki je preživel nesrečo.

“ Slišal sem škrtanje jeklenice in nato močan pok, podoben eksploziji granate, ter začutil močan pritisk,” je včeraj na sodišču povedal delavec, ki se je v jašku za las izognil smrti Foto: Grs Tolmin
“ Slišal sem škrtanje jeklenice in nato močan pok, podoben eksploziji granate, ter začutil močan pritisk,” je včeraj na sodišču povedal delavec, ki se je v jašku za las izognil smrti Foto: Grs Tolmin

NOVA GORICA > Slika o dogajanju 9. septembra 2008, ki je bilo usodno za dva delavca Primorja Geotehnike med izkopom vertikalnega tlačnega jaška ČHE Avče, je po včerajšnjem zaslišanju enega izmed dveh preživelih v nesreči postala jasnejša. Doslej namreč sodni senat, tožilstvo, obramba in obtoženi niso natančno vedeli, kaj se je v trenutku pred nesrečo dogajalo v jašku.

Danes 35-letni elektroenergetik, državljan Bosne in Hercegovine, jo je tedaj odnesel z lažjimi poškodbami, a spomin na trenutek, ko ni vedel, kako naj se reši, je ostal zelo živ. “Vsi delavci smo vedeli, da žerjav že nekaj časa ne deluje brezhibno. Žerjavist je zato košaro z delavci ali materialom dvigoval in spuščal v prvi ali drugi prestavi, čeprav jih ima tri,” je začel s svojim pripovedovanjem. Delali so v 12-urnih izmenah, pritisk s strani delovodje nanje je bil velik, ker dela niso potekala v skladu z zahtevami investitorja, Soških elektrarn. Vsak dan naj bi izvajali meritve del.

Na delovišču ČHE Avče je delal kot signalist. “Navadno sem bil večino delovnega časa v jašku, kjer sem bil povezan z žerjavistom in delavci v košari. Iz jaška sem prihajal na plan le na malico,” je povedal. “Jeklenica je preskakovala, včasih spustila košaro za pol metra ... Rezervni reduktor naj bi bil na gradbišču že nekaj dni pred nesrečo,” je dodal.

Počilo je kot granata

Usodnega dne naj bi se trojica delavcev v košari spustila v jašek zaradi okvare cevi, ki je popustila. Nameravali so jo sanirati. “Takšne okvare so bile pogoste, saj smo uporabljali staro opremo,” je dejal. “Namenili so se do mene, stal sem na platformi, približno 15 metrov oddaljeni od dna jaška. Niso stopili iz košare. Izročil sem jim klešče, ki so jih potrebovali za popravilo. Po sanaciji so mi jih vrnili in se začeli dvigovati. Slišal sem škrtanje jeklenice in nato močan pok, podoben eksploziji granate, ter začutil močan pritisk,” je opisal dogajanje v jašku sekundo pred nesrečo.

“Vedel sem, da košara pada, in iskal hitro rešitev, kam naj se umaknem. S platforme sem stopil na bližnjo stopnico in za las ušel smrti. Malce sem se poškodoval. Padca košare pa nisem videl. Zunaj sploh niso vedeli, kaj se je zgodilo.”

V jašek so lahko delavci vstopali tudi po stopnicah, a so jih, po pripovedovanju priče, uporabljali zelo redko, saj je bilo vzpenjanje ali spuščanje zamudno. Trajalo je najmanj 15 minut.

Košara le za intervencijo?

Včeraj je senat zaslišal tudi Mirana Komela, ki je bil v času gradnje ČHE Avče zaposlen na HSE Invest, na delovišču pa je opravljal vlogo vodje celotnega projekta, bil je tudi odgovorni nadzornik gradbenih del na projektu. Povedal je, da so imeli poleti 2008 redne tedenske operativne sestanke, na katerih so odgovorni za posamezna dela ter vsi nadzorniki pregledovali realizirana dela, oblikovali plan dela in spremljali tedenski napredek del. Zapisnike s sestankov je pripravljal on, poudaril je še, da je bila izgradnja jaška rudarski projekt. Za njegov pregled in nadzor je bila prisojna rudarska inšpekcija.

“Na omenjenih sestankih nismo nikoli govorili, da bi bilo kaj neobičajnega na tem rudarskem projektu. Kot so mi pojasnili, naj bi se košaro za prevoz ljudi uporabljalo v izjemnih primerih ali za intervencijske potrebe,” je povedal.

Ob novih okoliščinah, ki so se pojavile na sojenju, višja državna tožilka Damijana Bandelj razmišlja o spremembi obtožnice. Sodišču je predlagala še nekaj novih dokazov, o katerih bo senat odločal v nadaljevanju.

“Sodišče si želi tej zadevi priti do dna še letos,” je včerajšnje nadaljevanje sojenja Romanu Sladiču, Ismetu Turonoviću in Andreju Koširju, ki jih obtožnica bremeni ogrožanja varnosti pri delu, sklenila predsednica tričlanskega senata Andrejka Luznik. Napovedala je, da bo senat sredi decembra zaslišal še rudarskega inšpektorja Andreja Piska ter nato razglasil svojo odločitev o krivdi obtožene trojice.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano