“To je bila politična prijava”

“Nič nisem skrival, imam čisto vest, o tistem blesavem avtomobilu pa sem dal dokaze, da sem denar dvignil s svojega računa,” je pred koprskim sodiščem včeraj dejal nekdanji izolski župan Tomislav Klokočovnik. Ne on ne njegov brat Georg ne izolski gradbinec Martin Đerđaj včeraj niso priznali kaznivih dejanj, ki jim jih očita tožilstvo. Ponarejanje listin pa je priznal računovodja Henrik Stanjko, ki bo štiri mesece zapora odslužil z delom v splošno korist.

Obtoženi (z leve): Georg Klokočovnik, Tomislav Klokočovnik, Henrik Stanjko in Martin Đerđaj
Obtoženi (z leve): Georg Klokočovnik, Tomislav Klokočovnik, Henrik Stanjko in Martin Đerđaj 

KOPER > “Ne priznam,” so Tomislav Klokočovnik, njegov brat Georg in Martin Đerđaj včeraj dejali pred sodnikom Matejem Štrosom, potem ko jih je ta vprašal ali priznajo krivdo po obtožnici koprskega tožilstva. Za razliko od njih pa je računovodja Henrik Stanjko dejanje priznal. Sicer ga najprej ni hotel, ker je menil, da njegovo dejanje nima nobene povezave z dejanji, ki se očitajo preostalim trem. Ko mu je sodnik pojasnil, da bodo njegov primer v primeru priznanja obravnavali ločeno, pa ga je priznal.

Tožilka Polona Veberič je pred tem pojasnila, da četverico tožilstvo preganja zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, podkupovanja in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje ter ponareditve poslovnih listin.

Sporni naj bi bili štiri posli v višini 195.000 evrov, ki jih je Đerđajevo podjetje Marvas dobilo od izolske občine, pri tem pa naj bi vpleteni pridelali 62.000 evrov nezakonite koristi. Ob petem poslu, ki je bil vreden 65.000 evrov, naj bi ustvarili 20.000 evrov “viška”. V zahvalo za posle naj bi podjetje Marvas obnovilo hišo žene Georga Klokočovnika v Srgaših in kopalnico njunega stanovanja v Izoli, Đerđaj pa naj bi Tomislavu Klokočovniku izročil 36.000 evrov, Georgu pa 1500 evrov.

Henrik Stanjko je bil včeraj obsojen na štiri mesece zaporne kazni, ki jih bo odslužil z 240 urami dela v splošno korist. Plačati bo moral še stroške sojenja in 70 evrov sodne takse. Stanjko je bil sicer obsojen že dvakrat, enkrat zaradi zatajitve finančnih obveznosti, drugič pa zaradi pomoči pri zatajitvi.

“Županovati ni kaznivo”

Tožilstvo Klokočovniku očita še zlorabo uradnega položaja, ker je zadnji dan njegovega županovanja z Marvasom sklenil pogodbo o gradnji neprofitnih stanovanj v Premrlovi ulici. Novi izolski župan Igor Kolenc je posel sicer razdrl, občina pa zdaj toži Marvas zaradi plačila 130.000 evrov komunalnega prispevka. Parcelo, ki je bila občinska, pa je Marvas od občine odkupil.

Odvetnica Klementina Fincinger, ki brani Tomislava Klokočovnika, je sodniku predlagala, naj na sojenju zasliši vrsto prič, od nekdanjih izolskih podžupanov Bojana Zadela in Darka Grada do številnih občinskih uslužbencev. “Zgolj opravljanje funkcije župana, ki podpisuje dokumente, ne zadošča za kaznivo dejanje,” je poudarila in predlagala tudi postavitev sodnega izvedenca. Po njenem prepričanju je Stanjko izdajal fiktivne račune le zato, da bi Marvasu zmanjšal dobiček.

“Vse se je začelo z Bredo Pečan , ki se ni mogla sprijazniti, da je izgubila volitve. To je bila politična prijava. Razumete? Kot župan sem delal dva dni v tednu, moji podžupani so imeli vsa pooblastila, nič nisem skrival, imam čisto vest. To je zame ena nova izkušnja, ki mislim, da se bo zelo dobro končala v mojo korist,” je po včerajšnje naroku dejal Klokočovnik. Svoja dva avta je uspel rešiti iz zavarovanja z dokazovanjem, da ima tako visoke prihodke, da si jih lahko kupi sam.

Za njimi vohunili tudi špijoni?

“Naš izvedenec je ugotovil, da je izolska občina s temi posli še prihranila,” je dejal Đerđajev odvetnik Nikica Kljajić in nasprotoval, da bi sodišče v sojenju zaslišalo tudi brata Memić, nekdanja Marvasova zidarja, ki sta delala na večino projektih. Odvetnik Lado Arčon, ki brani Georga Klokočovnika, pa je sodniku predlagal, naj zasliši vse kriminaliste, ki so sodelovali v predkazenskem postopku, ker naj bi jim pri tem pomagali pripadniki varnostno-obveščevalne službe.

Ob koncu predobravnavnega naroka je Georg prosil sodnika, naj mu sprosti blokiran avto mercedes. Tega je sodišče na predlog tožilstva vzelo v zavarovanje. “Ali ponujate kaj drugega?” ga je vprašal sodnik in dodal, da gre za zavarovanje dobrih treh tisočakov, kolikor naj bi bila vredna obnova njegove kopalnice v Izoli. Georg je razmišljal, kaj bi ponudil, nato pa vprašal, če bi lahko ta denar položil na račun sodišča. “Lahko jaz položim zate,” se mu je ponudil Tomislav. Sojenje se bo začelo konec aprila.

DANIJEL CEK


Najbolj brano