“Škripale” so tudi zveze

Analiza vaje v predoru Markovec tik pred odprtjem je pokazala, da bi lahko nekatere stvari izboljšali. Predstavniki reševalnih služb so predlagali konkretne dopolnitve in dodatna usposabljanja.

Po temeljiti analizi vaje v predoru Markovec so sodelujoči 
predlagali  konkretne  izboljšave in dodatno usposabljanje.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Po temeljiti analizi vaje v predoru Markovec so sodelujoči predlagali konkretne izboljšave in dodatno usposabljanje.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Konec maja je na vaji v novem predoru sodelovalo več kot 100 različnih reševalcev - ponesrečenim so pomagali reševalci PHE Obala, koprski poklicni gasilci, policisti in bolničarji koprskega Rdečega križa. Po scenariju sta v desni cevi trčila avtomobila, avtobus, ki se jima je poskušal izogniti, pa se je zaletel v odstavno nišo. Skupaj se je “ponesrečilo” 28 ljudi, dva sta umrla, pet se jih je huje, osem pa laže poškodovalo.

Med vajo so preverjali koordinacijo različnih služb, obveščanje operativno-komunikacijskega centra in komunikacijo po radijskih zvezah z reševalno službo.

Prve ocene po vaji so bile različne, nekateri so s svojega zornega kota ugotavljali, da je vse potekalo brezhibno, drugi so poudarili, da morajo nekatere stvari še izpiliti, sicer pa so ocenili, da so dobro pripravljeni.

Nekaj tednov po vaji so pripravili temeljito oceno vaje. Predstavniki reševalnih in drugih služb so predlagali vrsto konkretnih dopolnitev, tako glede načrtov ukrepanja kot načina delovanja in opremljenosti, s katerimi bi še izboljšali pripravljenost za ukrepanje ob množičnih nesrečah v predoru, pa tudi drugod. “Izpostavili so bolj koordinirano vodenje reševanja, skladnejše delovanje reševalnih služb, bolj ažurno medsebojno komuniciranje in informiranje na terenu v smislu manj je več,” so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Predlagajo tudi štabno vajo za urjenje vodenja intervencije ob množični nesreči, še kakšno skupno praktično vajo za takšne nesreče in vrsto konkretnejših izboljšav.

Med drugim predlagajo, da bi dopolnili protokol o aktiviranju prikolice za množične nesreče, gasilsko vozilo za posredovanje v predoru bi lahko opremili s kamero, da bi imeli tudi foto in video dokumentacijo, na podlagi katere bi lahko kasneje analizirali vse skupaj. Udeleženci vaje ugotavljajo, da bi morali ekipo delavcev Darsa za redno vzdrževanje na obalnem območju še okrepiti.

Vaja pa je pokazala tudi na napake v delovanju radijskih zvez Tetra, ki jih uporablja policija. V stometrskem pasu pred predorom so se namreč pojavljale prekinitve. Pomanjkljivosti so se pokazale tudi pri delovanju radijskih zvez Zare, prek katerih komunicirajo vodje gasilskih enot in enot nujne medinske pomoči. SP


Najbolj brano