“Selitev je najboljša med slabimi rešitvami”

“Končno,” nam je dejalo več kriminalistov s koprske policijske uprave, ki so se včeraj selili iz viseče stavbe, kjer so bili osem let, čez cesto, v stavbo koprskega CPK. Maja leta 2007 se je koprska policijska uprava iz stavbe na Ukmarjevem trgu (ki jo je nato občina porušila) preselila v nekdanjo stavbo Stavbenika. Že kmalu se je izkazalo, da je stavba povsem neprimerna in se je z leti vse bolj posedala.

 Danimir Rebec: “Zagotavljajo mi, da je to  med 
prednostnimi nalogami. Zaupam jim, da gredo 
stvari v pravo smer.” Foto: Danijel Cek
Danimir Rebec: “Zagotavljajo mi, da je to med prednostnimi nalogami. Zaupam jim, da gredo stvari v pravo smer.” Foto: Danijel Cek

KOPER >Včeraj je selitveni servis iz viseče stavbe čez cesto, v stavbo CPK, selil pohištvo in škatle z dokumenti. Kriminalisti nekaterih oddelkov so svoje stvari že preselili in so se pripravljali za delo v novih prostorih, drugi so stvari pospravljali še v starih pisarnah. A vsi, ki smo jih pobarali, kaj pravijo na selitev - veliko se jih je zdaj selilo že drugič - so bili zadovoljni, da bodo zamenjali delovno okolje. “Končno,” so si vsi oddahnili.

Direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec se je preselil že pred dnevi, v prostore na Ukmarjevem trgu, v stavbo, kjer ima sedež postaja pomorske policije, v njej pa je bila tudi služba za operativno podporo. Z direktorjem se je preselilo tudi vložišče. Sedež policijske uprave bo s 1. julijem tako na Ukmarjevem trgu. Do konca meseca pa morajo občini predati stavbo, v kateri so bili osem let.

V stavbo CPK se bo do konca tedna preselilo približno 70 kriminalistov, še dva oddelka imata prostore v policijskem domu, kriminalistični tehniki ostajajo v stavbi koprske policijske postaje, mobilni kriminalistični oddelek pa ostaja pri prometnih policistih na Moretinih. Sektor uniformirane policije in služba direktorja sta se že preselila v policijski dom.

Rebec je pojasnil, da so tam 14 samskih sob preuredili v pisarne. Predvideva, da se bodo vsi preselili do petka. Za selitev so najeli selitveni servis, v novih prostorih so morali pred selitvijo poskrbeti za telekomunikacijske povezave. Rebec ob tem dodaja, da gre logistično za zahteven projekt. Delovni proces je po njegovih besedah otežen v tistih dneh, ko se zaposleni dejansko selijo.

Hoteli so zagotoviti zdravo delovno okolje

Kljub zadovoljstvu se direktor zaveda pomanjkljivosti, ki jih ima ta selitev. “To je med slabimi rešitvami najboljša rešitev. Odločili smo se za začasno rešitev, in to izključno zato, da sodelavcem zagotovimo zdravo okolje, da ne bodo več trpeli zaradi visečih tal, ki so povzročale glavobole in težave s hrbtenico,” priznava Rebec. A hkrati dodaja, da bodo vztrajali pri nadaljevanju postopkov za novo policijsko stavbo. Dejstvo, da je policijska uprava razseljena na šestih lokacijah, bo skoraj zagotovo povzročilo določene organizacijske težave, ki jih bodo sproti reševali. “Organizacijo dela bomo temu prilagodili. Imamo ustrezne komunikacijske poti, da si lahko hitro izmenjamo dokumente,” poudarja Rebec in dodaja: “Idealno je, ko so vsi v isti stavbi in vse rešiš v nekaj korakih.”

Postopke glede nove stavbe, ki naj bi zrasla tam, kjer so zdaj garaže, za koprsko policijsko postajo, vodijo na ministrstvu za notranje zadeve, kjer pripravljajo projektne naloge. Na vprašanje, kako daleč v prihodnost je postavljena nova stavba, za zdaj ni odgovorov. “Zagotavljajo mi, da je to med prednostnimi nalogami. Zaupam jim, da gredo stvari v pravo smer,” je optimističen Rebec. Poudarja še, da gre sindikatu, ki je opozarjal na zdravstvene težave, zasluga, da so prišli do selitve, ki je sicer začasna rešitev. Ministrstvo je s CPK sicer sklenilo triletno najemno pogodbo z možnostjo podaljšanja.

Ob nalivih je puščala voda

Že pred selitvijo je pričakoval, da se bodo pojavljali pomisleki, saj vsaka selitev povzroča nekaj težav. A se je vodstvo uprave obvezalo, da bodo poskrbeli za najboljše pogoje za delo. Včeraj je preveril, kako napreduje selitev. “Kritik nisem slišal, verjetno pa vsi ne bodo zadovoljni,” je še povedal Rebec. Večina je verjetno zadovoljna, da zapuščajo staro Stavbenikovo hišo. Direktor ob odhajanju pojasni, da ni samo visela. Ob večjih nalivih je vsepovsod puščalo. Voda je tekla tudi po komunikacijskih vodih, pozimi je pihalo skozi okna.

Lastnik stavbe vseh teh zagat ni pravočasno odpravil. Čeprav so pred leti izravnali tla v pisarnah, pa tal niso poravnali na hodnikih, prav tako ne stopnišča ...

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano