“Pri vsej nesreči smo imeli še srečo”

“Prvi trenutek sva se ustrašila, da je vnuk še v pisarni, ker je bil tam večkrat do poznih ur,” sta nam včeraj pripovedovala Anica in Esperij Kocjančič z Moretinov, medtem ko sta si ogledovala najsodobnejši rastlinjak, ki ga je v noči na nedeljo uničil požar. Vanj so le nekaj dni pred tem podtaknili deset tisoč sadik pelargonij in vrtnin. “Ko nama je vnukinja rekla, da bi lahko gledali tudi ožgano ogrodje hiše, ne samo rastlinjaka, sva sklenila, da smo pri vsej tej nesreči imeli še srečo.”

Esperij Kocjančič kaže del uničenih semen.  Foto: Danijel Cek
Esperij Kocjančič kaže del uničenih semen.  Foto: Danijel Cek

MORETINI > “Sama še nisem šla spat, ampak sem gledala televizijo, ko se je kar naenkrat ugasnila. Najprej sem mislila, da je zmanjkalo signala, potem da je zmanjkalo elektrike. Pa sem zunaj videla, da gori javna razsvetljava. Potem sem slišala svakinjo, kako kriči, da gori rastlinjak,“ se žalostnega nedeljskega jutra spominja Anica Kocjančič z Moretinov. Ob dveh ponoči je stopila ven in na drugem koncu ob hiši zagledala plamene.

Ogenj je zajel njihov najsodobnejši rastlinjak, v katerem so le nekaj dni pred tem podtaknili približno šest tisoč sadik pelargonij in približno štiri tisoč semen raznih vrtnin. Ogenj je uničil tudi pisarno z računalnikom in tiskalnikom, tisoč evrov vredno napravo za merjenje gnojila, za štiri tisoč evrov semen, za nekaj tisoč evrov gnojil, dvanajst najsodobnejših sadilnih miz, napeljavo, folijo …

“Praktično nam je požar uničil vso proizvodnjo, ki bi jo že čez slaba dva meseca začeli prodajati,“ je povedal 23-letni Alen Pohlen, ki je skupaj z mamo od starih staršev prevzel nekdanjo vrtnarijo Kocjančič. V vrtnariji Moretini, kot se zdaj imenuje, so v požaru izgubili enega od osmih rastlinjakov, vendar je bil ta najsodobnejši in najbolj izpopolnjen. “Vsi drugi niso toliko vredni, kot je bil ta,” pravi Esperij Kocjančič in našteva, da so imeli v njem urejeno avtomatsko senčenje in zračenje, zalivanje, ogrevanje vode, zemlje… “Takega ni bilo v naši Istri, ne vem, če ima kdo takega v Sloveniji,” je dodal.

Koprski poklicni gasilci in gasilci dekanskega društva so prihiteli v desetih minutah, vendar niso mogli veliko storiti. So pa preprečili, da bi požar zajel tudi hišo. Rastlinjak je namreč postavljen tik ob hiši, skozi pisarno pa so plameni že švigali na pokrito dvorišče hiše, kjer so oplazili celo dve plinski jeklenki, in v zgornji rastlinjak, ki je ostal cel.

“K sreči smo v soboto zjutraj odrezali folijo na strehi rastlinjaka, ki nam jo je burja raztrgala. Ta folija se je prej skoraj dotikala folije zgornjega rastlinjaka,” je povedal Esperij. “Pa še Alen je imel v nedeljo rojstni dan. Tako mlad in tako priden, pa ga je to doletelo,” s solznimi očmi o svojem vnuku pripoveduje Anica.

Vsi domači in zaposleni pa že dva dni trdo delajo. Včeraj je ena skupina še vedno čistila razdejanje po požaru, druga pa v rastlinjakih nad zaselkom hitela saditi in sejati nove rastline. “Zdaj bomo pokrili ta nov rastlinjak, da vsaj delno nadomestimo vse, kar nam je ogenj uničil. Škode še nismo ocenili, je pa ogromna,” nam je priznal mladi gospodar Alen. DANIJEL CEK


Najbolj brano