“Pravila naj veljajo za vse!”

“Policija je vedno bolj papeška od papeža in že leta samo upokojuje, medtem ko drugod ustanavljajo agencije, direktorate … Zato smo tam, kjer smo,” se je na zadnje napovedane upokojitve odzval vodja koprske enote policijskega sindikata Gregor Lahajnar ter pozval generalnega direktorja Stanislava Venigerja, naj se še sam upokoji. Z vrha policije odgovarjajo, da je Veniger zaposlen za petletni mandat, ki mu izteče šele čez tri leta.

Jure Ocepek: “Delo  je že zdaj močno moteno”  Foto: Rasto Bozic
Jure Ocepek: “Delo je že zdaj močno moteno”  Foto: Rasto Bozic

PRIMORSKA > “Delali bi, tudi če bi ostalo samo pet policistov. Vprašanje pa je, kako in koliko bi uspeli narediti,” je na vprašanje, ali bodo primorski policisti še uspeli opravljati vse svoje naloge, potem ko jih bo v Kopru zmanjkalo 12, v Novi Gorici pa 13, včeraj odgovoril vodja koprskega odbora policijskega sindikata Gregor Lahajnar. Prihodnji petek se jih bo natanko toliko namreč upokojilo, ker izpolnjujejo pogoje za upokojitev.

Na koprski policijski upravi so dvanajst policistov iz manj obremenjenih postaj začasno že poslali na postaje, kjer imajo več dela, na razpolago pa imajo še šest policistov, ki bi naloge sicer opravljali zunaj območja koprske uprave. Z generalne policijske uprave jim v času turistične sezone pošiljajo v pomoč tudi policiste specializiranih enot za nadzor meje in prometa ter nekaj kriminalistov od drugod.

Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec je potrdila, da na koprski upravi pogoje za upokojitev letos izpolnjuje 16 zaposlenih, dejansko pa se jih bo prihodnji petek upokojilo 12. Štirje so se uspeli dogovoriti o podaljšanju zaposlitve še za leto dni, med njimi trije ostajajo na svojih delovnih mestih, četrti pa odhaja na generalno policijsko upravo v Ljubljano.

Po 1. avgustu bo na koprski policijski upravi zaposlenih 649 policistov in 89 kriminalistov, skupno torej 738. Še konec leta 2011, ko se je zaposlenim v Kopru pridružilo 360 zaposlenih z ukinjene postojnske uprave, pa je bilo na veliki koprski policijski upravi zaposlenih dobrih tisoč ljudi. Če odštejemo slabih sto civilistov (tajnice, hišniki ...), je PU Koper v dveh letih in pol izgubila približno 200 policistov in kriminalistov.

Podobno je v Novi Gorici, kjer nam je vodja uniformirane policije Evgen Govekar povedal, da prihodnji petek odhaja v pokoj 13 sodelavcev. Pogoje jih sicer izpolnjuje 15, vendar sta se dva uspela dogovoriti za enoletno podaljšanje. Oba odhajata v Ljubljano, tako da jih bodo v Novi Gorici izgubili vseh 15.

Na obeh primorskih policijskih upravah poudarjajo, da bodo pogrešali slehernega upokojenega sodelavca, saj jih je že zdaj premalo. Na obeh upravah ne bodo zaposlovali novih policistov, zato se bodo trudili z manjšim številom zagotavljati enako visoko raven varnosti. Novogoriška uprava je sicer v zadnjem času dobila devet policistov iz drugih uprav, po njihovem mnenju pa je bila del racionalizacije tudi združitev šempetrske in novogoriške postaje. Na obeh upravah zatrjujejo, da bodo spremljali stanje in s prerazporejanji med enotami zagotavljali nemoteno delo.

Na policiste čakamo dlje

“Delo je že zdaj močno moteno,” pravi najglasnejši kritik razmer v policiji na Primorskem, vodja postojnskega policijskega sindikata Jure Ocepek. “Če se dogaja kaj v Postojni, ni nikogar, ki bi lahko hkrati odhitel v Pivko ali denimo Razdrto. Še slabše je na avtocesti; včasih je bilo od Unca do Kopra tudi do štirinajst policistov hkrati, danes jih je v povprečju pet ali šest, včasih tudi samo štirje. Naš odzivni čas se je z največ petnajst minut podaljšal na pol ure do 45 minut.”

Ocepek pravi, da sindikat na to opozarja že leta, pa ni nihče ukrepal. Po njegovem vedenju na nekaterih policijskih postajah že danes manjka tudi polovica zaposlenih, ena od postaj naj bi bila kadrovsko zasedena le 47-odstotno. “In nihče mi ne more reči, da to ni res. Ker mu lahko v trenutku dokažem, da je natanko tako. Sicer pa so tudi na upravah priznali težave, s tem ko so pred dnevi uvedli nekatere ukrepe,” je dodal Ocepek.

Ni nenadomestljivih

“Ob tej težavi pa nas boli tudi neenakost pri upokojevanju,” pravi Lahajnar. “Za vse bi morala veljati enaka pravila, pa žal ne veljajo. Zato znova pozivamo generalnega direktorja policije, naj se za vzor drugim upokoji tudi sam, četudi je funkcionar. Pogoje izpolnjuje. Preprosto lahko napiše odstopno izjavo. Nihče ni nenadomestljiv.”

Na generalni policijski upravi pojasnjujejo, da je vlada Stanislava Venigerja imenovala za generalnega direktorja policije za pet let, z možnostjo ponovnega imenovanja. Z njim so - na podlagi določil zakona za uravnoteženju javnih financ - sklenili tudi dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja, in sicer do oktobra 2017, oziroma najdlje do razrešitve s položaja, hkrati pa z možnostjo podaljšanja dogovora, če bi bil ponovno imenovan za generalnega direktorja. Venigerju bo delovno razmerje prenehalo, ko bo razrešen s položaja oziroma ko se bo končalo obdobje, za katerega je bil sklenjen dogovor. V policiji je le delovno mesto generalnega direktorja vezano na mandat.

S tem, ko nekaterim podaljšajo službo, druge pa zapodijo v pokoj, po mnenju Lahajnarja vodstvo policije ustvarja vtis, da ostajajo tisti, ki so nekomu všeč. Od članov namreč v zadnjih dneh dobivajo številna vprašanja, zakaj upokojevanje ne velja za vse.

Tudi vodja novogoriškega policijskega sindikata Igor Kleč pravi, da jih moti, da nekdo o upokojevanju odloča sproti in da ta ukrep ni natančneje določen. “Glede na kadrovsko osiromašenost enot na terenu pa se vseeno strinjamo, da policisti, ki si želijo še delati, ostanejo v službi,” je dodal.

DANIJEL CEK


Najbolj brano