“Pajku” dobrih 12 let zapora

Na sodišču v italijanskem Bergamu se je nedavno končal postopek, v katerega so bili vpleteni tudi “znanci” koprskega sodišča. V vlogi glavnega obtoženca je nastopal Giambattista Zambetti, oče enega od roparjev, ki sta leta 2011 oropala lucijsko poslovalnico Banke Koper. Starejšemu Zambettiju z vzdevkom Pajek (Il Ragno) je sodišče izreklo 12 let in štiri mesece zapora.

Leta 2011 je Giambattista Zambetti v Kopru spremljal sojenje 
svojemu sinu, pripravljal naj bi tudi njegov pobeg iz koprskega zapora. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Leta 2011 je Giambattista Zambetti v Kopru spremljal sojenje svojemu sinu, pripravljal naj bi tudi njegov pobeg iz koprskega zapora. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

BERGAMO > Sodne zgodbe, ki se dogajajo v Kopru in Bergamu, se v zadnjih letih več kot očitno prepletajo. Sodišče v Bergamu je nedavno obsodilo na 12 let in štiri mesece zapora 58-letnega Giambattisto Zambettija, imenovanega Pajek (Il Ragno). Tožilstvo je zanj sicer zahtevalo 21 let zapora, saj naj bi bil, vsaj po besedah tožilstva, vodja kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z ropi, izsiljevanji, ugrabitvami ...

Giambattista je sicer oče Mattie Zambettija, ki je avgusta leta 2011 skupaj z Eugeniom Russom oropal lucijsko poslovalnico Banke Koper. Oba sta bila na koprskem sodišču pravnomočno obsojena na dolgoletni zaporni kazni, ki ju, na lastno željo, prestajata v Italiji. V času, ko sta v koprskem zaporu še čakala na sojenje, naj bi Pajek načrtoval njun pobeg.

Ko so italijanski varnostni organi pri njem opravili hišno preiskavo, so dejansko našli večjo količino eksploziva. Kmalu je končal v zaporu zaradi številnih dejanj, ki naj bi jih imel na vesti. V združbi, ki jo je vodil, naj bi delovala tudi njegov sin in Russo.

Sinovemu pajdašu 10 let zapora

Zanimivo je, da so Russa, ki trenutno prestaja kazen v zaporu v Parmi, pred časom na sojenju po skrajšanem postopku obsodili na (dodatnih) deset let zapora za dejanja, storjena v kriminalni združbi v Italiji. Njegov odvetnik se je na sodbo pritožil. Za starejšega Zambettija pa je sodišče ugotovilo, da ni deloval v združbi in ga obsodilo za posamezna dejanja. Oprostilo pa ga je, na primer, za posest eksploziva, s katerim naj bi pomagal pobegniti sinu iz koprskega zapora.

So pa med sojenjem v Bergamu prišle na dan še nekatere podrobnosti. Zaradi različnih dejanj, tudi ropov, je Giambattista Zambetti v preteklosti preživel za zidovi zaporov približno 30 let. Leta 1991 je oropal banko v italijanskem Vidmu, nedaleč od Slovenije, rop pa naj bi nanesel milijardo takratnih lir (približno pol milijona evrov).

Prevzel posle

Na vprašanje, kje je končal denar, je Zambetti med sojenjem v Bergamu odgovoril, da po prihodu iz zapora enega dela denarja ni našel, drugega pa je izročil poslovnežu Giovanniju Ghilardiju.

Tega je priča na sojenju za rop v Vidmu prepoznala kot enega od roparjev, vendar so ga oprostili. Ukvarjal naj bi se s sumljivimi posli, med drugim tudi s posojanjem denarja po oderuških obrestnih merah. V posel je uvedel tudi Zambettija, ko je ta prišel iz zapora. Giovannija Ghilardija so 10. februarja 2010 našli ustreljenega v prtljažniku njegovega terenca, zločina pa še do zdaj niso razpletli.

Nekatere Ghilardijeve posle je nadaljeval Zambetti, ki je bil tesno povezan tudi z njegovim bratom Cesarejem. Ta je bil v času sojenja mlajšemu Zambettiju in Russu v Kopru partner Pajkove nekdanje žene oziroma matere njegovega sina. Oba sta bila v času sojenja večkrat v Kopru, Cesare Ghilardi pa naj bi bil leta 2012 vpleten v rop sežanske banke, za katerega sta bila nedavno pravnomočno obsojena Ruggero Marcassoli in Mario Bonalda. Ghilardija naj bi sicer že marca lani prijeli v Italiji, vendar ni znano, ali so mu že sodili.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano