“Nadzor tiranije kapitala je potreben”

Z zaslišanjem prič obrambe se je včeraj na koprskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojene v zadevi Sintal, v katerem lastnik in predsednik uprave koncerna Sintal Robert Pistotnik toži dva nekdanja zaposlena na Sintal Obala - zakonca Damirja in Violeto Zukić - ter njunega sorodnika Mileta Zukića zaradi razžalitve.

  Sojenje v zadevi Sintal Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sojenje v zadevi Sintal Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na prostor za priče so včeraj stopili aktivisti Alternative obstaja (AO) - civilne iniciative za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja, katere aktivni član je tudi eden od obdolženih, Mile Zukić.

Priče so ovrgle obtožbe Roberta Pistotnika, da za objavami na anonimnem facebook profilu in spletnem blogu Razkrinkan Sintal, kjer soPistotnika označili za lažnivca, prevaranta, izkoriščevalca delovne sile in kapitalističnega dvoličneža, njegovo družbo Sintal pa za totalitarno družbo, ki vzpostavlja sužnjelastniška razmerja in se poslužuje naci-gestapovskih metod, stojijo prav Mile, Violeta in Damir Zukić. Pistotnik obdolženim očita tudi zapis, da Sintal sistematično krade delavcem, jim grozi, jih goljufa in izsiljuje ter nad njimi izvaja mobing.

Čeprav Robert Pistotnik vztrajno zavrača očitke o kršitvah delovno-pravne zakonodaje v koncernu Sintal, ugotovitve delovne inšpekcije pravijo drugače. Inšpektorji so od začetka leta 2012 pri delodajalcih koncerna opravili 68 nadzorov in ugotovili 38 različnih kršitev, od neustreznega plačila za delo in delovnega časa do sklepanja podjemnih pogodb kljub obstoju elementov delovnega razmerja. Samo v zadnjih dveh letih so koncernu izdali za najmanj 25.000 evrov glob.

“Ne more biti znano, kdo je to zapisal, saj nihče ne ve, kdo vse dobi administrativni dostop do teh spletnih mest. Poleg tega pa so tovrstne platforme narejene tako, da smo vsi, ki smo vključeni, povsem avtonomni in enakopravni in ni dejansko nikogar, ki bi nadziral, kdo kaj objavi. Delujemo linearno, po načelu razpršene oblike odgovornosti, kajti to, da se ne izpostavlja le ena oseba, nam omogoča, da se zaščitimo, ko opozarjamo na nepravilnosti in nepravičnosti,” je sistem delovanja tovrstnih iniciativ pojasnil prvi zaslišani, antropolog Tomaž Gregorc. “Dobro je, da to obstaja, da se lahko nadzira tiranija kapitala nad ljudmi,” je še dodal.

“Ni pomembno, kdo kaj zapiše, pomembna je zgolj vsebina zapisanega,” je poudaril tudi njegov kolega iz AO, zgodovinar Samuel Friškič. In namen zapisov na anonimnem facebook profilu in spletnem blogu Razkrinkan Sintal je bil po njegovem prav opozoriti na izkoriščanje delavcev in na kršitve delovno-pravne zakonodaje v podjetju Sintal.

“Prav je, da pride to v javnost, da se o tem govori in da se ne nazadnje tudi kaj spremeni,” je smiselnost tovrstnega aktivističnega delovanja potrdila tudi kulturologinja in socialna antropologinja Maja Kohek.

Pistotnikov odvetnik Janez Stušek je podvomil v verodostojnost prič, saj so potrdile, da so že v času študija in kasneje tudi znotraj Alternative obstaja sodelovale z Miletom Zukićem na temo ozaveščanja delavcev o njihovih pravicah. Sojenje se bo nadaljevalo konec januarja.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano