“Kričala sem, a udarila nisem”

“Borila sem se za svojo pravico,” se je pred senatom novogoriškega okrožnega sodišča branila obtožena V. R. Tožilstvo ji je očitalo, da je lani skušala preprečiti uradno dejanje med deložacijo, ko se ni želela prostovoljno izseliti, pri tem pa je žalila policiste in proti dvema tudi zamahnila z roko. Sodni senat jo je oprostil vseh obtožb.

Osrednji predmet spora naj bi bil šop ključev. Foto: Adriana Buzleta
Osrednji predmet spora naj bi bil šop ključev. Foto: Adriana Buzleta

NOVA GORICA > Zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi je morala pred tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča stopiti 52-letna V. R. iz Nove Gorice.

“Počutila sem se kot terorist”

“Vrgli so nas iz stanovanja, v katerem smo živeli od leta 1982. Branila sem se za svojo pravico. Ali se ne smem?” je začela svoj zagovor. “Prišel je sodni izvršitelj v spremstvu policije. Kričala sem nanje, jih zmerjala, a udarila nisem nikogar. Tega nisem niti mogla storiti, saj so me policisti vklenili,” je nadaljevala. “Zamahnila sem proti policistu, ko so mi skušali iztrgati ključe iz rok. Šlo je zgolj za zamah. Njih je bilo skupaj pet, a jaz se bila sama. Počutila sem se kot terorist. Žalostno je bilo, toda resnično.” Nato so jo odpeljali na policijsko postajo, kjer so jo pridržali približno deset ur.

Osrednji predmet spora naj bi bil šop ključev, ki so ji ga, po njenem pripovedovanju, iz rok iztrgali policisti. “Tam je bil med drugim sosedin ključ, pa tisti od službe, obenem pa tudi od stanovanja, za katerega sem podpisala, da sem ga dolžna varovati,” je bila ilustrativna. Zmotila jo je tudi navedba v obtožnici, da je bila pod vplivom alkohola. “Zakaj torej niso opravili alkotesta, da bi se o tem resnično prepričali? Bila sem le v stresu, kako naj ne bi bila, ko pa nisem bila nikoli mirna.”

Obtožena je sicer priznala, da je vedela, da jo bo 8. maja lani obiskal sodni izvršitelj, a se ni želela prostovoljno izseliti, saj ni imela kam iti. Pred senatom je dejala, da ima še vedno stalno prebivališče na naslovu, kjer je živela več kot 30 let, živela pa naj bi na cesti. 52-letnica ni bilo do sedaj še nikoli obravnavana v kazenskem postopku, glavne obravnave pa se je udeležila brez zagovornika.

Udarci niso bili močni

Trije policisti in sodni izvršitelj so na obravnavi kot priče povedali, da so tistega dne sodelovali, saj jih je izvršitelj prosil za asistenco pri deložaciji, ker je videl, da jo bo obtožena onemogočala. Tako sta se na kraj deložacije pripeljali dve patrulji ter vodja policijskega okoliša, ki je vodil postopek. Ves čas naj bi obtožena kričala nanje in jih zmerjala, nikakor se ni želela izseliti. “Ko smo prišli, je pila šnops ali nekaj takega,” je dejal eden od policistov. Pozvali so jo, naj preneha s kričanjem, a ker ni upoštevala zakonitih ukazov in je pod vplivom alkohola nadaljevala s prekrškom, so morali posredovati z več sile. V tistem naj bi obtožena udarila policista v prsi in ga pri tem zmerjala. “To ni bil močan udarec, a zamahnila je z namero,” je dejal eden od policistov.

Nato sta jo dva policista prijela pod rokami in jo pospremila na hodnik, da bi se preobula. Z omarice je vzela ključe, a naj bi jo policistka opozorila, da ključev ne bo potrebovala, ker se ne bo mogla več vrniti v stanovanje. Tedaj naj bi obtožena zamahnila proti policistki in jo oplazila po nosu. V tistem trenutku naj bi se prisotni možje v modrem odločili za pridržanje. Uporabili so prisilna sredstva in jo odpeljali na policijsko postajo. “Umirila se je šele v prostorih za pridržanje na policijski postaji, nato je zaspala,” je še dejal policist.

Globo za prekršek že plačala

Po sklenjenem dokaznem postopku je okrožna državna tožilka sodišču predlagala, naj obtoženi izreče pogojno sankcijo, štiri mesece zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. “Četudi je branila svojo pravico in se ni želela izseliti iz stanovanja, v katerem je živela več kot 30 let, je pri tem storila vse znake očitanega kaznivega dejanja,” je poudarila.

Sodni senat je nato ugotovil, da je za storjeni prekršek obtožena že plačala globo v višini 731 evrov, in jo nato oprostilo obtožbe preprečitve uradnega dejanja. Bistvo očitka naj bi bilo v tem, da je skušala s silo preprečiti zoper njo odrejeno pridržanje, izpovedi policistov pa so bile glede odločitve, kdaj je bila odrejeno pridržanje, različne.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano