“Izvedenec ni Francka s tržnice!”

Vrednost osmih parcel v Valdoltri, ki jih je koprska občina leta 2006 zamenjala za trikrat manjše zemljišče v Kopru, iz česar se je rodila obtožba zoper koprskega župana Borisa Popoviča in občinskega uradnika Georgia Bangieva, bo ocenil sodni izvedenec. Tako je včeraj kljub nasprotovanju vseh treh odvetnikov obtoženih odločil sodnik Matevž Gros in sojenje preložil na sredino aprila. Obramba in tožilstvo naj bi zdaj s skupnimi našla “brezmadežnega” izvedenca.

Boris Popovič: “Mislim, da je čas, da tožilstvo umakne obtožnico. Celo tožilec Pečnik, ki je bil tako zagret tožilec, je umaknil eno obtožnico. To ne leti na vas, gospa tožilka, ker vem, da imate nad seboj šefa in še posebno Janjo Hvala.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Boris Popovič: “Mislim, da je čas, da tožilstvo umakne obtožnico. Celo tožilec Pečnik, ki je bil tako zagret tožilec, je umaknil eno obtožnico. To ne leti na vas, gospa tožilka, ker vem, da imate nad seboj šefa in še posebno Janjo Hvala.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Če bi tožilstvo preganjalo storilca, denimo umora, pa bi sredi sojenja slišalo, da je Francka s tržnice videla dogodek, bi potem to Francko lahko med sojenjem predlagalo za pričo. V tem primeru pa ne. Tožilstvo bi lahko predlagalo izvedenca že na predobravnavnem naroku. Izvedenstvo ni Francka s tržnice,” je odvetnik Luka Zajc iz odvetniške pisarne Čeferin včeraj ostro nasprotoval predlogu tožilstva.

Tožilka Tamara Pahor je namreč sodniku predlagala, naj postavi izvedenca, ki bi ocenil vrednost spornih osmih parcel v Valdoltri. Te parcele, velike 1749 kvadratnih metrov, je namreč občina zamenjala za dve parceli nad Dolinsko cesto v Kopru, veliki 660 kvadratnih metrov.

Ker (zdaj že pokojni) lastnici koprskih parcel Ondina Matkovič in Ema Brljavac nista imeli denarja, da bi doplačali razliko v vrednosti, je v zgodbo vstopil Mladen Rudonja in po njegovih trditvah iz čiste dobrote pomagal sosedom iz Kopra, s katerimi se je sicer grdo gledal.

Ni zidal, ampak štel

Iz domnevno spornega posla se je najprej rodila ovadba, nato pa obtožba proti koprskemu županu Borisu Popoviču in predstojniku urada za okolje in prostor Georgiu Bagievu, v kateri jima tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja in pomoči pri zlorabi. Še preden sta koprski lastnici tudi uradno dobili parcele v Valdoltri, je namreč Rudonja z njima podpisal predpogodbo, s katero jima je parcele v Valdoltri takoj odkupil.

Rudonja je povedal, da je hotel v Valdoltri zidati hišo, ker pa prostor ni bil všeč njegovi ženi, jih je nato po 140 evrov za kvadratni meter prodal podjetju Ediling Veselka Oja. Ker je ravno te parcele nekaj let prej občina prodajala na javni dražbi, jih nato umaknila iz prodaje, sosednje pa prodala po 200 evrov za kvadratni meter, je tožilstvo obtoženima očitalo, da sta zlorabila položaj, oškodovala občinsko blagajno in Rudonji omogočila pridobitev velike koristi.

Kdo izgublja v igri?

Tako kot obtožena in nekatere priče je tudi nekdanji Popovičev podžupan Darko Grad včeraj zatrdil, da je parceli v Kopru občina nujno potrebovala zaradi ureditve vodovodnega omrežja na hribu nad Dolinsko cesto in širše poti do hiš. Grad se je spomnil, da sta lastnici takrat za parceli zahtevali “nemogoče” pogoje, zato je bilo govora tudi o razlastitvi. Včeraj bi morala pričati še Peter Donoval in občinska uradnica, vendar je obramba umaknila predlog za njuno zaslišanje.

Odvetniki, ki branijo obtožena, so imeli včeraj največ opravka z utemeljevanjem, zakaj ne bi bilo prav spornih parcel dati v cenitev sodnemu izvedencu. Branko Gvozdić je dejal, da je tožilstvo to predlagalo “očitno vedoč, da je izgubilo vojno z očitki iz obtožnice.”“Tožilstvo skuša zdaj spremeniti očitek v obtožnici. Ob zaključku igre skuša spremeniti pravila igre, pri čemer je konec več kot očiten,” je dodal in nasprotoval cenitvi spornih parcel.

Sit je braniti nedolžne

Še ostrejši je bil Zajc, ko je menil, da bi bilo od tožilstva korektno, da ugotovi, da navedbe iz obtožbe ne držijo, in umakne obtožnico. “Tožilstvo ni nezmotljiv organ z božjimi lastnostmi. Če tožilstvo vloži deset obtožb zoper mojega klienta, bi lahko že zaradi zunanjega videza korektnosti eno umaknilo. Ampak ne! Proti temu obtožencu pa že ne!” je dejal in dodal, da je že sit hoditi po sodiščih in braniti nedolžne ljudi.

Sodnik je nato odločil, da bo postavil izvedenca gradbene stroke, ki bo ocenil vrednost parcel v Valdoltri. Obrambi je predlagal, naj sami predlagajo izvedenca, Zajc pa je po posvetu z Gvozdićem in Urošem Čopom povedal, da bodo v sedmih dneh tožilstvu predlagali tri cenilce in jim prepustili izbiro. V tem času pa bodo preverili, da cenilec ni član nacionalnega preiskovalnega urada in da ni opravljal cenitev za koprsko občino.

DANIJEL CEK


Najbolj brano