“Gasilci smo ljudje brez meja”

“Z vajo smo hoteli dokazati, da meje niso zaprte, ampak odprte. Gasilci smo ljudje brez meja,” je v soboto dopoldne v vasi Vele Mune, šest kilometrov od Staroda, povzel bistvo velike mednarodne vaje Herkules 2015 poveljnik gasilcev primorsko-goranske županije Mladen Šćulac. Na sicer že 24 let zaprti cesti med Starodom in Munami je v soboto mrgolelo gasilcev in drugih reševalcev, nebo pa so preletavali helikopterji in letala.

Mladen Šćulac: “Z vajo smo hoteli dokazati, da 
meje niso zaprte, ampak odprte. Gasilci smo ljudje 
brez meja.” Foto: Danijel Cek
Mladen Šćulac: “Z vajo smo hoteli dokazati, da meje niso zaprte, ampak odprte. Gasilci smo ljudje brez meja.” Foto: Danijel Cek

STAROD, MUNE > “Namen vaje je bil preveriti možnosti sodelovanja vseh gasilskih in lokalnih služb, v praksi prikazati sodelovanje med njimi in seveda preizkusiti tudi sodelovanje s slovenskimi enotami,” je poudaril poveljnik gasilcev primorsko-goranske županije Mladen Šćulac.

Scenarij vaje se je začel s prometno nesrečo na cesti od Mun proti Starodu že v petek zvečer. Voznika sta trčila z avtoma, eden je tudi zagorel, ogenj pa je hitro zajel bližnjo suho travo in gozd. Najbližji gasilci niso bili kos hitremu širjenju ognja, zato so za pomoč zaprosili županijski gasilski center na Reki. V noči na soboto so hrvaški gasilci “branili” vas Vele Mune, zaradi izredno zahtevnega terena in noči več niso mogli.

Najhujši možni scenarij

Ker je postalo vse bolj očitno, da se bo požar razširil tudi na slovensko stran proti Starodu in mejnemu prehodu pod vasjo, so Hrvati obvestili slovensko stran in že ob devetih zvečer na Munah postavili skupno poveljstvo. Zjutraj so se razmere še poslabšale, ker je pri mejnem prehodu Starod obtičala cisterna z bencinom, reški center 112 pa je prejel še sporočilo, da so se ponoči na območju požara izgubili štirje turisti.

Da bi bila nesreča še hujša, je ogenj zajel tudi poslopje gradbenega podjetja, v njem pa je kmalu eksplodiral gospodarski eksploziv. Skoraj istočasno je med gašenem eden od gasilcev padel v jamo in se poškodoval.

Na slovenski strani so zjutraj aktivirali številne enote obalno-kraške regije in ob starojskem pokopališču postavili mobilno poveljstvo. Vodil ga je poveljnik obalno-kraške gasilske zveze Marko Adamič. Da pa bi delo laže in hitreje usklajevali s kolegi na drugi strani meje, sta si štaba izmenjala častnika za zveze.

Najprej gasilci, nato oprema

“Stvari tečejo gladko. Hrvaške enote so prečkale mejo, policija je poskrbela, da brez težav. Tako bi si želeli tudi ob pravem posredovanju. Ob sami zasnovi posredovanja nisem videl nekih bistvenih razlik, kot bi to počeli na naši strani. Enote na terenu sicer imenujejo drugače kot mi in jih tudi drugače razporejajo, ampak to so že podrobnosti. Bistvo je, da posredovanje teče,” je v štabu na Munah povedal gasilski častnik Gorazd Gerželj. Oba štaba sta na teren poslala številne gasilske enote, na hrvaški strani pa so se zaradi izredno nedostopnega terena odločili za gasilski helikopterski desant. Nad Munami se je iz vojaškega helikopterja MI-8 po vrvi spustilo 16 gasilcev, v drugem naletu pa jim je helikopterska posadka pripeljala vodo in nahrbtnjače. “V njih je 24 litrov vode, zaradi teže pa bi se bilo nevarno spuščati iz helikopterja s tako dodatno težo. Zato najprej odložimo gasilce, nato pa jim pripeljemo vodo in opremo,” je pojasnil Šćulac.

Težak teren za zveze

Za helikopterjem sta prizorišče preletela tudi pilota z dvema letaloma za gašenje air tractor. Šćulac je pojasnil, da imajo na Hrvaškem takšna gasilska letala in kanaderje. Slednji lahko prevažajo približno 7000 litrov vode, medtem ko air tractorji le dobrih 3000, so pa tractorji manjši in zato okretnejši. Z letaloma za gašenje sta pilota uspešno obvarovala cisterno z bencinom na slovenski strani in pogasila napredovanje ognja na hrvaški, gasilci na tleh so ogenj z obeh strani omejili in ga pogasili, med gašenjem so našli štiri pogrešane turiste, iz jame so rešili gasilca in ga oskrbeli, na Munah pa so rešili ranjene iz porušene hiše in evakuirali bližnje stanovalce.

“Edina težava so komunikacije. Predvsem na hrvaški strani, zaradi težko prehodnega in z oddajniki slabo pokritega terena. Težav ni s protokoli sodelovanja niti z načinom posredovanja, ampak samo z zvezami. Ampak to uspešno rešujemo prav s častniki za zveze,” je vajo ocenil namestnik poveljnika gasilske zveze Slovenije Darko Muhič, ki si je s poveljnikom Francijem Petkom vajo tudi ogledal. DANIJEL CEK


Najbolj brano