“Črno ne more biti belo!”

“No, pa predlagam. Pa bom še malo notri. Naj se dokaže, da laže. Če je črno, je črno, ne more biti belo,” je na sežanskem sodišču dejal Matjaž Trampuž. Sodijo mu, ker naj bi konec julija z enim ali dvema udarcema v obraz od Divačana skušal izterjati dolg za znanca iz Sežane. Trampuž trdi, da Divačan laže in da bo to tudi dokazal.

Matjaž Trampuž bo v priporu počakal, da iz nacionalnega forenzičnega laboratorija sporočijo, kakšne barve so bile prevleke v njegovem avtu Foto: Danijel Cek
Matjaž Trampuž bo v priporu počakal, da iz nacionalnega forenzičnega laboratorija sporočijo, kakšne barve so bile prevleke v njegovem avtu Foto: Danijel Cek

SEŽANA > “Rekel je, da so bile prevleke v mojem avtu svetlo sive, bile pa so črne. Tudi Toni je povedal, da so bile črne,” je sodnici Juliji Kravanja pred dnevi na sežanskem okrajnem sodišču dejal eden najbolj znanih primorskih prestopnikov Matjaž Trampuž iz Kostanjevice na Krasu. Ob tem ji je predlagal, naj stopi do sežanske policijske postaje (nekaj korakov od sodišča), kjer da hranijo prevleke, in se o tem sama prepriča.

Potem ko ni priznal, da je zadnji dan julija skupaj s Sežančanom Elvisom Č. na divaški železniški postaji v svoj avto na silo stlačil Divačana Maria Č., ga odpeljal proti Matavunu in ga tam z nekaj udarci skušal prestrašiti, da bi Divačan Sežančanu vrnil domnevnih tisoč evrov dolga, skuša Trampuž sodnici dokazati, da Mario Č. laže. Ta je sicer na prvi obravnavi hotel umakniti ovadbo zoper Trampuža, vendar mu je sodnica pojasnila, da Trampuža zdaj preganja tožilstvo in da tega ne more storiti. Potem pa je potrdil zgodbo, ki jo je povedal policistom.

Trampuž na drugi strani trdi, da je bil tistega dne v Rodiku in Izoli, nazaj grede pa naj bi se z Elvisom res ustavila v Divači, kjer naj bi Mario Elvisu ponudil vrtalni stroj. Zatrdil je, da je sam vstopil v njegov avto, da ga ni nihče k temu prisilil ali stlačil v vozilo, in da ga seveda ni udaril.

Vozil zelen mercedes

Da bi potrdili njegov izlet v Rodik in Izolo, je Trampuž predlagal tri priče. Trgovka se je spomnila, da ga je nekega poletnega dne res videla pred trgovino v Rodiku, bližnji sosed trgovine je povedal, da je Trampuž prišel k njemu zaradi “likofa” avta, ki ga je kupil, in zaradi dogovora z njegovo ženo, da bi Trampužev sin pri njej začel z jahalnim tečajem.

Potrdil je, da je bil s Trampužem in Elvisom v Izoli, vendar ne zaradi čolna, kot je trdil Trampuž, ampak zaradi nekega avta. Njegova žena se je spomnila, da je Trampuž prišel k njej drugi dan, ne pa tistega dne. Tako prijatelj iz Rodika kot Divačan, ki je Trampuža tistega dne videl v Divačim, sta zatrdila, da je vozil zelenega mercedesa.

Vztraja pri Izoli

“Oškodovanec govori o majhnem avtu, vsi pa so ga videli z zeleno mercedesovo mrcino,” je poudaril Trampužev odvetnik Roman Sevšek. “Izpovedal je, da ga je udaril v ličnico in je začel krvaveti, rano pa je imel na ustnici. O telefonu je povedal, da ga ni imel pri sebi, potem pa je po telefonu poklical prijatelja, naj ga pride iskat. Vse to so okoliščine, ki kažejo na to, da ne govori resnice.” Sodnici je zato predlagal, naj pridobi še seznam baznih postaj, na območju katerih se je tistega dne gibal Trampuž.

Če v seznamu ne bi bilo baznih postaj na območju Divače in proti Matavunu, bi s tem dokazoval, da Trampuža tistega dne ni bilo tam. “Če mi verjamete, da sem bil v Izoli, potem tega ni treba,” je pri izletu v Izolo vztrajal Trampuž in zahteval, naj se sodišče prepriča, kakšne barve so bile prevleke. Ko je sodnica povedala, da so prevleke v nacionalnem forenzičnem laboratoriju v Ljubljani in bo to pomenilo, da bo morala sojenje znova preložiti, je odgovoril, da kljub temu vztraja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano