Celjan in Avstrijec sta se hudo poškodovala

V soboto sta se v gorah zgodili dve nesreči, v katerih sta se hudo poškodovala 27-letni Celjan in 50-letni Avstrijec.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

KRANJSKA GORA > Najprej je v soboto opoldan z grebena med Malim Triglavom in vrhom padel 27-letni Celjan, dobro uro kasneje pa je med turno smuko z Vršiča proti Mojstrovki snežni plaz odnesel 50-letnega Avstrijca. Oba sta bila v nesrečah zelo hudo poškodovana, v jeseniško bolnišnico pa ju je prepeljal vojaški helikopter, so sporočili iz kranjske policijske uprave.

Policija opozarja, da so razmere višje v gorah resne, ponekod tudi zelo nevarne. Pri gibanju v gorah je zato treba upoštevati nekatere zakonitosti. Poti v visokogorju so tudi večinoma zasnežene, snežna odeja pa je prekrita s skorjo, ki se predira pod človeško težo. Pod snegom in predvsem na vetru izpostavljenih mestih ter v krajih, kjer je snega res malo, je lahko ledeno, kar razmere še poslabšuje. Plaz se lahko sproži zlasti na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom ob večji dodatni obremenitvi.

Na pot se je zato treba tudi ustrezno pripraviti, jo načrtovati, preveriti razmere, se opremiti, upoštevati nevarnosti in jih poskusiti predvideti, predvsem pa ne tvegati. Cilj naj ne bo vrh, ampak varna vrnitev domov, poudarjajo na policiji.

STA


Najbolj brano