“Banalno in neprimerno!”

“Kar se je zgodilo, zagotovo ne spada v šolski prostor, kar pa je nastalo iz cele afere, pa je že banalno in skrajno neprimerno. Od tega ne more imeti nihče koristi, razen rumenega tiska, seveda,” je mariborsko afero z intimnim odnosom domnevno ravnatelja in profesorice matematike komentiral ravnatelj srednje tehniške šole v Kopru Iztok Drožina. Odvetnik Daniel Planinšec pa trdi, da je od medijev neodgovorno na tak način puščati domišljiji prosto pot.

S sodobnimi telefoni se da storiti marsikaj, tudi snemati in nato spreminjati posnetek
S sodobnimi telefoni se da storiti marsikaj, tudi snemati in nato spreminjati posnetek 

MARIBOR > Posnetek domnevne profesorice matematike, ki naj bi jo v kabinetu številka 102 Tehniškega šolskega centra Maribor domnevno spolno zadovoljeval ravnatelj šole, je prejšnji teden v slovenskih medijih preglasil vse druge resne in neresne novice. O primeru so se javno opredeljevali ravnatelji, medijski strokovnjaki in strokovnjaki za varovanje osebnih pravic, sam posnetek pa že pregledujejo forenziki, ki naj bi ugotovili ali je pristen ali zmontiran.

Kaj je večji problem?

Strokovnjaki za varstvo osebnostnih pravic so ob tem primeru opozarjali predvsem na nedovoljen poseg v zasebnost obeh akterjev na posnetku, kdorkoli to že sta, nekateri psihologi in šolniki pa vidijo večji problem v samem spolnem aktu. Ta naj bi se dogajal v šoli, ki je javna ustanova, v kateri naj bi mlade vzgajali. Eden od psihologov je menil, da je iluzorno pričakovati, da mladostniki, ki so prizor videli in ga posneli, tega ne bi delili naprej, tudi po spletu. Seveda če je posnetek pristen.

Ker se je dogodek v Mariboru zgodil na srednji tehniški šoli, smo poklicali ravnatelja Srednje tehniške šole v Kopru Iztoka Drožino. Sprva nam ni hotel povedati ničesar, ker se mu vse skupaj zdi skrajno banalno, potem pa je vseeno dodal, da je celotna zgodba le hrana za rumeni tisk. V koprski tehniški šoli še niso imeli takega primera, so pa na spletu že zasledili posnetke iz šole. “Na facebooku so bili nekateri posnetki iz šole, ampak z običajnim dogajanjem pri pouku. Takrat smo poiskali storilca, ustrezno ukrepali, vse skupaj pa je ostalo znotraj šole,” je povedal Drožina.

Montaža ni nobena težava

S poskusom diskreditacije profesorja s posnetkom na spletu pa so pred leti imeli opravka na srednji pomorski šoli v Portorožu. “Posnetek prepiranja profesorja na hodniku so zmontirali z nekaj posnetki s portala youtube in objavili kot celoto. Šlo je za čisti poskus diskreditacije profesorja. Takrat so to rešili sami, znotraj šole, dijaki so posnetek sami odstranili,” je povedal ravnatelj gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar.

Butinar opozarja predvsem na poseganje v osebne pravice posameznika. Meni, da bi morali snemanje in javno razširjanje posnetka kaznovati tako na sami šoli kot tudi kazensko. “Seveda je na drugi strani odgovornost vseh učiteljev, da se taka dejanja v šoli ne smejo dogajati. To je drugi del zgodbe. Ampak to ne daje pravice dijakom, da to zlorabljajo in take posnetke javno objavljajo,” pravi Butinar. Dodaja, da se dijaki ne zavedajo, kaj taka diskreditacija pomeni za vpletene, in da je treba pred vsako sodbo naprej počakati na ugotovitve, ali je posnetek pristen. “Montaža takega posnetka za dijake danes ni nobena težava,” pravi.

“Ja, prevzeli smo zastopanje gospoda in edino, kar lahko povem, je to, da je objavljanje in razširjanje takšnih posnetkov na spletu ali kakorkoli v javnosti, prepovedano,” nam je povedal mariborski odvetnik Daniel Planinšec, ki ga je najel prizadeti ravnatelj. Po mnenju Planinšca je celotna zadeva dobila pretirano medijsko razsežnost. “V takih primerih bi morali vsi počakati, ne pa tako, kot se je zgodilo tokrat, v medijih prepuščati domišljiji prosto pot. Pa čeprav v takih primerih težko zapremo domišljiji prosto pot,” je sklenil Planinšec. DC


Najbolj brano