Planinca so popikale čebele

Čeprav so ugotovitve policistov kranjske gorske enote po nadzoru na območju Prisojnika in Mojstrovke kar ugodne, so kljub temu naleteli na nekaj planincev, ki niso najbolje poskrbeli zase.

Policisti poleti preverjajo, kaj se dogaja v gorah Foto: Pu Kranj
Policisti poleti preverjajo, kaj se dogaja v gorah Foto: Pu Kranj

KRANJ > V teh dneh se marsikdo raje kot za obisk ob morju odloči za planinarjenje. V gorah pa prežijo številne pasti in policisti gorskih enot večkrat preverjajo, kako planinci skrbijo za svojo varnost in kako so opremljeni. Konec prejšnjega tedna so se na območje Prisojnika in Mojstrovke odpravili policisti kranjske gorske enote. Njihove ugotovitve so večinoma ugodne, naleteli pa so tudi na nekatere pogumneže, ki so izzivali usodo.

Na Mojstrovki so policisti srečali nekaj deset planincev, med katerimi so bili tako domačini kot tujci. Tisti, ki so se povzpeli po Hanzovi zavarovani planinski poti, so bili prav vsi zavarovani s čeladami in so bili tudi ustrezno opremljeni. Drugače pa je bilo z organizirano skupino približno 60 Čehov, ki se je na Mojstrovko odpravila po normalni planinski poti z Vršiča. Bili so slabše opremljeni, nekateri pa so imeli na sebi povsem neprimerno obutev.

Večina planincev je bila do 11. ure že na vrhu gore in se je vračala nazaj, starejši planinki pa sta se ob tem neprimernem času odločili za vzpon. Policisti svetujejo, naj se planinci v gore odpravljajo zgodaj, vzpenjajo naj se po težji, sestopajo pa po lažji poti. Prav tako naj turo prilagodijo vremenski napovedi in svojim sposobnostim.

V četrtek je sicer helikopterska ekipa za reševanje v gorah posredovala trikrat. Izpod Kanjavca so reševali prezebli Francozinji, na Bukovcu so pomagali planincu, ki si je poškodoval koleno, z Lopučnice pa so v jeseniško bolnišnico prepeljali planinca, ki so ga popikale čebele.

SK


Najbolj brano