Zvonik z najlepšim pogledom na delfine

Naslonjeni na kamnito ograjo piranskega zvonika, z močnimi daljnogledi v rokah na morje zre skupina mladih. Za vratom imajo slušalke, s katerimi si vsakih 15 minut ob bitju zvona zaščitijo ušesa. S telefonom pa so povezani z drugo skupino mladih na čolnu, ki kroži po slovenskem morju.

Aljaž Malek kaže v smer proti Gradežu, kjer so pred dnevi opazili skupino 30 delfinov   Foto: Ana Hace/ Morigenos
Aljaž Malek kaže v smer proti Gradežu, kjer so pred dnevi opazili skupino 30 delfinov  Foto: Ana Hace/ Morigenos

PIRAN > Tako člani društva Morigenos iščejo delfine. “Ena ekipa je na čolnu na morju. Če opazijo delfine, začnejo zapisovati opažanja o njihovem obnašanju in jih fotografirati. Če delfine opazi skupina, ki je na kopnem, sporoči koordinate sodelavcem na čolnu, ki se nato odpelje do njih,” opisuje član društva Aljaž Malek.

Skupaj z deseterico drugih v Morigenosu je prostovoljec, ki se posveča varstvu okolja in preučevanju delfinov. Poleti se jim na taborih pridružijo še ljubitelji delfinov z vsega sveta; letos prihajajo iz Nemčije, Švice, Belgije, Poljske, Amerike ... Nekateri so bili v Piranu že trikrat ali štirikrat.

Poleg daljnogleda je za preučevanje delfinov nujna dobra fotografska oprema. Prepoznavajo jih namreč po hrbtnih plavutih, to pa najlažje storijo, če jih fotografirajo. “Pozorni smo na pigmentacijo plavuti, poškodbe, manjše zarezice. Nekateri delfini imajo plavuti tako prepoznavne, da jih prepoznamo takoj, ko skočijo iz vode, pri drugih moramo fotografije natančno pregledati,” opisuje Malek. V slovenskem morju vsako leto tako prepoznajo od 40 do 100 različnih delfinov. V dobrem desetletju, odkar jih preučujejo, so jih opazili več kot 130, posneli pa na tisoče fotografij. Najbolj atraktivne so še do konca avgusta razstavljene v piranskem akvariju.

V dopoldnevu, ko smo obiskali opazovalce delfinov na zvoniku, so že kar nekaj časa zaman zrli v daljavo. Dan prej pa so štiri navtične milje v smeri proti Gradežu opazili skupino 30 delfinov. Med njimi je bila tudi razigrana Dafne, ki je pred nekaj tedni povrgla že tretjega mladiča. “Opazovanje je najlažje, ko je morje mirno. Takrat odplujemo in se povzpnemo na zvonik že ob 6. ali 7. uri zjutraj. Če je preveč vzvalovano in so delfini daleč, pa jih težko ločimo od valov,” pravi Malek.

S piranskega zvonika člani Morigenosa nadzirajo ves Piranski zaliv, ter del Tržaškega in Koprskega zaliva, kjer je poleti opaziti tudi veliko plovil, kar je za delfine lahko moteče. “Če opazimo delfine, ne smemo pluti naravnost vanje. Se bodo že sami približali čolnu, če to želijo. Nikakor pa ne smemo skakati v morje in se skušati igrati z njimi, saj so to divje in velike živali,” opozarja Malek. K temu, da bi jih lahko še naprej opazovali, lahko največ storimo z varovanjem okolja, dodaja. “Če nečesa ne potrebuješ, tega ne kupuj, če nekaj lahko še uporabiš, ne vrzi tega stran, če nečesa ne bi več uporabljal, podari to nekomu drugemu,” povzame nekaj preprostih misli. HR


Najbolj brano