Zvonik dobi nov omet

Minoritska cerkev sv. Frančiška bo v začetku decembra dobila prenovljen zvonik. Delavci podjetja Gnom bodo danes začeli nanašati nov omet.

 Foto: Zlatica Kasal
Foto: Zlatica Kasal

PIRAN > Delavci gradbenega podjetja Gnom, ki je v Piranu pred časom prenavljalo krstilnico in Benečanko, so v prvi polovici oktobra postavili gradbene odre in se lotili dela. Obnova poteka pod nadzorom piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Zvonik so sicer na novo ometali med zadnjo obnovo leta 1982, a svetel omet ni zdržal dolgo. Že čez nekaj let je potemnel, nedavno pa je začel tudi odpadati in z obnovo zunanjosti zvonika ni bilo mogoče odlašati.

Delavci so tako odstranili stari omet na zvoniku, speskali kamen in kovinske dele, danes pa naj bi začeli nanašati nov omet. Ta bo tanjši kot stari omet, saj ga ne bodo nanesli toliko, da bodo linije zvonika povsem ravne, ampak bodo sledili silhueti zvonika, kakršna pač je.

“Glede barve še ni dokončne odločitve, verjetno bo podobna tisti na Benečanki,” pravi gvardijan Minoritskega samostana sv. Frančiška, pater Slavko Stermšek. Zvonik te minoritske cerkve je sedanjo podobo dobil leta 1715, po izvoru pa je srednjeveški. Visok je 30 metrov.

Obnova je vredna 31.000 evrov, dela pa naj bi končali 1. decembra. Če bo ostalo še kaj denarja, bodo zvonova tudi elektrificirali. Pater Slavko je pristojne na občini opozoril tudi na dotrajano kamnito stopnišče, ki vodi na ploščad s cerkvijo. SR


Najbolj brano