Zveza delavskih sindikatov Solidarnost zbira podpise podpore za drugi tir

Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost je zaskrbljena zaradi “sprenevedanja vlade glede razvoja Luke Koper in celotnega transportnega sistema v državi”, zato državljane poziva, da s svojim podpisom podprejo Luko Koper pri zahtevah za nadaljnji razvoj in gradnjo drugega tira. Prepričani so, da se vlada ne zaveda pomena Luke Koper.

Zveza delavskih sindikatov Solidarnost zbira podpise podpore za gradnjo drugega tira. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zveza delavskih sindikatov Solidarnost zbira podpise podpore za gradnjo drugega tira. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “V Solidarnosti že dlje časa spremljamo neodločenost in sprenevedanje vlade glede razvoja Luke Koper in celotnega transportnega sistema. Že nerazumljivo zamujanje oziroma slabo pripravljeno gradivo pri poskusu pridobivanja evropskih sredstev za gradnjo drugega tira železniške proge Divača-Koper je bil eden od nedvoumnih signalov, da se sedanja vlada ne zaveda pomena Luke Koper,” so zapisali v zvezi delavskih sindikatov.

Ugodna geografska lega Slovenije po njihovem mnenju predstavlja njeno primerjalno prednost, ki jo lahko samo z razvitimi, modernimi transportnimi povezavami, temelječimi predvsem na zelenem prometu, izkoristi za svoj gospodarski in splošni družbeni razvoj.

“Če bi slovenska država premogla jasno strategijo z razvitim transportnim sistemom kot glavnim ali enim glavnih strateških področij, potem bi se le težko zgodilo, da bi se Luka Koper znašla pred tako hudimi težavami kot zdaj, ko se sooča celo s poslovnimi izgubami zaradi preobremenjenosti železniške proge,” so prepričani.

Zahtevajo takojšnji začetek aktivnosti in gradnjo dodatnega tira v racionalnejši obliki in z javnim denarjem, kot je praksa v tujini, saj je to za državo najceneje in najhitreje.

Želijo tudi, da se zagotovi vse potrebno za maksimalno izkoriščanje sedanje železniške proge do gradnje dodatnega tira, s čimer se bo preprečilo poslovne izgube v slovenskem gospodarstvu in preusmerjanje tovora na konkurenčne transportne poti.

STA


Najbolj brano